Afgrøderapport med ro på: USA nedskriver sojaproduktionen

Årets første rapporter fra USDA bød ikke på sindsoprivende nyheder.

Af Troels Schmidt, analytiker, Agrocura

Der var lagt spænding i kakkelovnen til årets første rapporter fra det amerikanske landbrugsministerium.

Det blev dog ikke så sindsoprivende, som vi af og til har set det kan blive, når vi kigger tilbage i erindringerne.

Landbrugsministeriet bragt alene en overraskelse til sojamarkedet igennem en nedjustering af sojaproduktionen i USA. Udbyttet blev nedjusteret med 0,4 bushel pr. acre, og arealet blev nedjusteret en kende - så lageret af soja i USA er stadig stort, men nu ikke så belastende som tidligere forventet.

Sojaavlen i Brasilien blev opjusteret 2 mio tons, og samlet set blev sojalagrene på verdensplan vurderet en smule lavere som følge af tilpasningerne i USA. Rapporten var således prispositiv for soja.

Ikke overraskende blev lageret af hvede i USA opskrevet som følge af mindre forbrug, og på verdensplan blev hvedeforsyningen også forøget en smule igen i denne rapport til et rekordstort niveau på 253 mio. tons.

Hvedearealet i USA viste sig, at være det laveste siden 1909, og der er ikke udsigt til at dette forøges med de priser der er lige nu. Da er hveden en skidt forretning for de amerikanske farrnere.

Som modvægt til det forøgede hvedelager blev majsudbytterne i USA nedjusteret en smule, og forbruget til bioethanol opjusteret, så lagrene var umiddelbart lidt lavere end forventet.

På verdensplan blev der set mindre ændringer for kategorien ”andet korn end hvede” (herunder majs) og derfor en lidt kedelig rapport for kornmarkedet overordnet set, men om ikke andet er rapporten sammenfattet svagt prispositiv for kornmarkedet. 

For rapsen så vi nedskrivning af lageret, og med de støttende elementer fra sojaen var rapporten prispostiv for raps.

Tabellen herunder gengiver hovedtallene i rapporten:

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle