Avlscenter bygger ny stald for at give polte bedre plads

Marslund Avl og Opformering er ved at lægge sidste hånd på 7.000 kvadratmeter ny stald, der skal give bedre forhold for dyr såvel som mandskab.

Ejendommen blev overtaget i sommeren 2021 og allerede i september gik lokale håndværkere i gang med at grave ud til 7.000 kvadratmeter stald, to kornsiloer på i alt 32.000 tdr. korn og gylletank.

Troels Agerskov driver Marslund Avl og Opformering med sin far, Martin Agerskov. Han viser rundt, mens håndværkerne har travlt med de sidste opgaver.

- Nybyggeriet skal først og fremmest give vores polte bedre plads, siger Troels Agerskov.

Han håber, at de bedre forhold resulterer i, at de kan sælge mellem halvanden og to polte mere pr. so.

- Kan vi det, så bidrager det i høj grad til at forrente stalden, fortæller han.

Stalden er bygget til polte fra 30 kg fra den ene af Marslunds to sohold. I det omfang der er plads, skal stalden også rumme galtgrise fra samme sohold.

Nybyggeriet består af to næsten lige lange 30 meter brede stalde, der er forbundet med en servicebygning, hvor indlevering af polte og galte sker.

Der er separat udlevering af polte og slagtegrise i staldens østside.

Der er tilsammen 16 ens sektioner med 24 stier i hver. I hver sektion er der en sygesti og to andre stier kan deles på midten for at mindske sammenblandingen af grise.

I gavlen af den ene stald er der faciliteter for mandskab og for indslusning af mindre varepartier. I gavlen af den anden stald er korngrav, mølleri og vådfodertanke placereret.

- Vi har forsøgt at undgå at presse pladsen til disse funktioner, fortæller Troels Agerskov.

Der er i hvert fald i udgangspunktet sat godt med plads af til kontor, sækkevarer, snittet halm, let og smittesikker håndtering af døde dyr og til mineraler og andre foderråvarer.

Både nye og kendte løsninger

Der er overvejende valgt afprøvede løsninger på det tekniske område. Dog er der valgt automatisk udslusning af gylle og stalden er forberedt for UV-belysning af indsugningsluften.

- Hyppig udslusning var ikke et miljøkrav, men det valgte vi af hensyn til arbejdsbesparelsen og et muligt fremtidigt krav, fortæller han.

Muligheden for UV-belysning af indsugningsluften betyder, at al luft kommer ind til loftsrummet via skorstene i tagfladen i stedet for via tagudhænget. Opbygningen forventer han reducerer smitterisikoen.

- Vi kan montere UV-lys i skorstene og på den måde desinficiere indsugningsluften og reducere smitterisikoen yderligere, fortæller Troels Agerskov.

Der er motorer i skorstene, så umiddelbart betyder løsningen et højere energiforbrug.

Der er luftrensning i stalden. Miljøtilladelsen kræver, at 12 procent af udsugningsluften renses. Desuden er hele stalden forberedt for gyllekøling, selvom det ikke er et miljøkrav. Aktuelt er der køling på 2 af de 16 sektioner for at sikre opvarmning af mandskabsrum.

- Alt i alt er stalden blevet som vi havde forestillet os, opsummerer Troels Agerskov.

Han ser frem til at få poltene samlet på en lokalitet og dermed få bedre overblik.

Faktaboks

Åbent hus

  • Fredag 30. september kl. 10-15 på Klosterhedevej 43, 7620 Lemvig.
  • Søren V. Jensen står for jord, beton og råhus, Big Dutchman for mølleri, vådfodringsanlæg og inventar. SKOV ventilation.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle