Avlsmål overrasker: Det er vildt - 1,1 procent flere pattegrise til maj

Allerede nu kan danske griseproducenter med DanBred-genetik se frem til endnu højere overlevelse hos pattegrisene, fortæller DanBred.

Den nyeste egenskab i DanBreds avlsmål, pattegriseoverlevelse, slår allerede igennem fra DanBred Duroc.

Det betyder, at der i januar 2023 ventes 0,8 procentpoint flere overlevende pattegrise i danske produktionsbesætninger, end der var for bare ét år siden. Og forventningen er, at der i maj vil være 1,1 procentpoint flere pattegrise, der overlever.

Det fortæller DanBred i en pressemeddelelse.

- Vi har set effekten af det nye avlsmål rigtig hurtigt for særligt Duroc i avlsbesætningerne. Og fordi der kun er få måneders forsinkelse mellem avl og produktion i Duroc, forventer vi, at forbedringen i pattegriseoverlevelse allerede nu kan ses i produktionen. Og endnu mere, når vi rammer maj måned, fortæller Tage Ostersen, afdelingsleder i Avl & Genetik, Landbrug & Fødevarer.

Figur 1. Udviklingen og prognose for DanBred pattegriseoverlevelse

Ventet fremgang er Allerede i hus

Subindekset for pattegriseoverlevelse i DanBred Duroc er allerede nu forbedret med to procentpoint, og dét er grisens egen genetiske fremgang.

Det vil sige, at de DanBred Duroc-orner, der står i avlsbesætningerne og på KS’er lige nu, er to procentpoint bedre på pattegriseoverlevelse, end de orner der stod der i foråret 2022. 

Duroc-ornerne bidrager blot med halvdelen af generne, der skal til for at producere en DanBred slagtegris, men fremgangen på pattegriseoverlevelse er også slået tydeligt igennem på hundyrracerne, DanBred Landrace og DanBred Yorkshire – omend fremgangen på hundyrsiden bevæger sig langsommere. 

- Det er ret vildt, at vi kan se denne fremgang allerede. Vi havde kun forventet at se halvdelen af dette inden for det første år, fortæller Tage Ostersen.

kontant effekt i produktionen

Duroc har i mange år haft stor effekt på de egenskaber, der blev en del af DanBreds avlsmål.

Det sås blandt andet, da kuldstørrelse blev en del af avlsmålet for DanBred Duroc i oktober 2015. Her havde ændringen i Duroc en markant effekt i produktionsbesætninger allerede få måneder senere, lyder det fra DanBred. 

- Når vi ændrer avlsmålet i Duroc, så har det en kontant effekt umiddelbart efter i produktionen. Vi forventer, at det også er tilfældet for vores nye egenskab ’pattegriseoverlevelse’, siger Tage Ostersen og tilføjer:

- Vi forventer, at pattegriseoverlevelsen vil stige med ét procentpoint årligt over de næste år. Så hvis man i en besætning i 2022 havde en totalpattegrisedødelighed på 22 procent, forventer vi, at det tal vil falde til 21 procent i 2023.

Faktaboks

DanBred avlsmål

  • Pattegriseoverlevelse blev en del af DanBred avlsmålet i sommeren 2022 for at gøre pattegrisene endnu mere robuste.
  • Det vil bidrage til en større økonomisk gevinst for landmanden, da der kommer flere overlevende pattegrise frem til fravænning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle