Bank står til at miste millioner på kæmpe svinelandbrug

Den Jyske Sparekasse risikerer et tab på 100 mio. kroner på Mortensen Agro A/S.

Den Jyske Sparekasse står i en svær situation. De risikerer nemlig at miste 100 mio. kroner, hvis et af Danmarks største svinelandbrug, Mortensen Agro A/S, skal sælges. 

Det skriver Berlingske Business og beskriver den 45-årige ejer, Bernhard Marinus Mortensen, som en af Danmarks mere pressede og tungt gældsatte landmænd.

Ifølge avisen har Mortensen Agro ikke haft overskud siden 2006 og på fem år (fra 2009 til 2013), har der været et samlet underskud efter skat på 86 mio. kroner.

Selve driften har stort set givet et nulresultat, men der er foretaget store nedskrivninger på værdien af beboelses- og produktionsbygninger samt finansielle omkostninger.

Ved udgangen af 2013 var Bernhard Mortensens samlede gæld på 214 mio. kroner i aktieselskabet Mortensen Agro. Derudover er der pantsætninger for 108 mio. kroner i hans store beboelsespalæ, der ligger lidt uden for Grindsted.

Hvis storfarmeren selskab går på tvangsauktion eller skal sælges, står Den Jyske Sparekasse derfor til et tab på et to- eller trecifret millionbeløb.

Det er en svær sag at vurdere for en bank, mener Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef og landbrugsekspert hos Seges:

”Banken tænker jo, hvordan får vi mindst tab på det her. Man kan vælge at forlænge driftskreditterne i håb om, at han får vendt resultatet, eller man kan prøve at få ham afviklet og få en ny ejer ind. Gør man det sidste, er det ofte forbundet med tab, fordi banken som kreditor står først” udtaler han til Berlingske Business. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle