Biolog: Vi skal have vildsvin i Danmark

Biologer og Naturfredningsforeningen vil gerne have vildsvinet tilbage. Landbruget er imod.

Vildsvinet har været udryddet i Danmark i 200 år siden. Men nu vil en biolog have det tilbage i den danske natur:

"Naturligvis skal vi have vildsvinet tilbage i den danske natur. Det er jo ikke mere end 200 år siden, at vi fik det udryddet, og de fleste andre lande i Europa, som har udryddet vildsvinet, de har enten accepteret deres geninvandring eller også aktivt indført det. " Det siger biolog Poul Hald-Mortensen, Øsløs, til TVmidtVest.

Han har tidligere siddet i Vildtforvaltningsrådet og vurderer, at der er masser af plads til vildsvinet for eksempel i de vestjyske plantager eller Nationalpark Thy. Samtidig vil det fremme biodiversiteten.

Hos Landbrug & Fødevarer mener man dog, at der er for meget på spil til at lade vildsvin komme tilbage i naturen herhjemme.

"De har det med ikke at holde sig til naturen. De går både i folks haver, på kirkegårde og i parker og alle mulige steder. Så der er rigtig mange ulemper ved vildsvin," siger formand for Landbrug og Fødevarer Martin Merrild.

Den største frygt er dog, at vildsvinene fører svinepest med sig, og det kan lamme hele den danske eksport af svinekød.

Den frygt deler Naturfredningsforeningen ikke.

"Man skal selvfølgelig have respekt for diskussionen omkring svinepest. Men vi må også bare sige, at for snart mange år siden blev der lavet en undersøgelse, som hed Wild Risk, som faktisk viste, at risikoen var uendelig lille," siger Bo Håkansson, der er naturpolitisk medarbejder ved Danmarks Naturfredningsforening.

Han mener, at det kun er et spørgsmål om tid før vildsvinet etablerer sig fast i Danmark. Vindsvinet har nemlig etableret sig i store dele af tyskland.

Miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V) er enig med Martin Merrild i alt en vildsvinebestand i Danmark udgør for stor en risiko, selvom det umiddelbart lyder hyggeligt.

"Lige i øjeblikket spreder afrikansk avinepest sig ukontrolleret i de baltiske lande blandt andet på grund af vildsvinebestanden. Hvis bare et enkelt dansk slagtesvin får afrikansk avinepest, lukker eksporten øjeblikkeligt med milliardtab til følge for branchen. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at minimere risikoen for sådan et skrækscenarie. Og det betyder altså også, at vi skal undgå, at vildsvinene får etableret sig i Danmark - hvor hyggelig tanken ellers kunne være," siger Eva Kjer Hansen til TVmidtVest.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle