Britisk rådgiver: Griseproducenter kan spare tusindvis af kroner på belysning

Ifølge britisk byggemiljøekspert kan en slagtegriseproducent med 1.000 grise i stalden spare over 17.000 kr. årligt på belysning. En femtedel af den typiske anvendte staldbelysning er nemlig tilstrækkelig, mener han.

Med de høje elpriser kan en gennemsnitlig britisk slagtegriseproducent årligt spare over 2.000 pund, svarende til ca. 17.000 danske kroner, ved at optimere belysningen i stalden.

Det mener rådgiver Tim Miller, som er miljøspecialist ved firmaet ARM Buildings.

En stald med 1.000 slagtegrise vil typisk have 20 fluorescerende loftslamper, men fire fluorescerende lamper i sådan en stald er nok, selv i en stald uden vinduer, fortæller han til netmediet  PigWorld.

Hans vurdering er baseret på, at grise naturlig vil leve og opholde sig i skove, hvor træer og buske skygger for solen. 

Tim Miller fortæller, at en griseproducent ved at reducere fra 20 lamper til fire lamper, som lyser i 16 timer i døgnet, kan spare over 2.000 pund årligt, idet el-udgiften vil falde til 496,4 pund om året mod før 2.913 pund ved de aktuelle elpriser. 

Han påpeger, at det er nødvendigt med god belysning i forbindelse med arbejdsgangen i stalden, og det kan derfor være en fordel at benytte sig af lystimere og sensorer.

Professionel opsætning af dette kan være en fornuftig investering i betragtning af nuværende elpriser og de kortere vinterdage, fremhæver han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle