Brug sygestier til at reducere stigende sodødelighed

Jeg ser efterhånden flere steder, hvor nøgletallet ”Procent døde af årssøer” er steget lige så stille over tid.

Af Søren Larsen, svine- og foderrådgiver, Svinexperten

Det, du fokuserer på, vokser.

Dette udtryk er meget rammende for mange punkter rundt om i grisestaldene. Heldigvis passer det ikke på alt.

Vi har set flere gange, at holdes der fokus på eksempelvis foderforbruget hos grise i vækst, så falder det. Netop foderforbrug og foderomkostninger har været meget i fokus de seneste år. Det har, og er stadig, i den grad også været et fokuspunkt, der har skabt bedre økonomi i en trængt tid. 

Ofte er også det sådan, at når det holdes fokus på ét område, falder fokus andre steder.

Et af de steder hvor fokusset er flyttet fra, kan for nogle være nøgletallet ”Procent døde af årssøer”.

Spar 40.000 kr. pr. procentenhed

Jeg ser efterhånden flere steder, hvor dette tal er steget lige så stille over tid. Ligesom med foderet er der mange penge at spare ved at arbejde med at få nedbragt dødeligheden blandt søerne.

Hvis vi tager udgangspunkt i en besætning på 1.000 årssøer vil der som tommelfingerregel være 40.000 kr. på bundlinjen pr. procentenhed man reducerer sodødeligheden.

Altså vil der i dette eksempel være 200.000 kr. i merindtjening ved at gå fra f.eks. 15 procent døde årssøer til 10 procent døde årssøer.

Der er derfor god mening i, at der for nogle igen skal fokus på søernes holdbarhed og udskiftning.

Metoden til at nedbringe døde søer er kendt i forvejen. For ca. 10 år siden startede man i Seges-regi et stort projekt, Soliv. Erfaringer herfra viste, at man med få midler, kunne nedbringe sodødeligheden markant blandt andet med sygestier:

  • Udtagning af søer til sygesti i tide
  • Korrekt brug og indretning af sygestier
  • Sygestier ”nok” til rådighed

Medarbejdernes trivsel

Det er bevist indtil flere gange, at motiverede medarbejdere yder bedre. Der ligger derfor et stort ansvar for den enkelte landmand/driftsleder at holde motivationen høj hos medarbejderne.

Medarbejderne bør inddrages i beslutningerne, både hvad angår management, men især også om de økonomiske konsekvenser af fx en død so i drægtighedsstalden rent faktisk koster. Det er motiverende for de fleste at vide, hvad tingene reelt koster.

Sodødelighed er naturligvis et komplekst område, hvor der mange gange ikke kun bare er et eller to forhold der spiller ind. Kig engang på din e-kontrol og vurder om du og dine medarbejdere er tilfredse med sodødeligheden i jeres besætning?

Brug din rådgiver aktivt, så I sammen kan opstille mål og heandleplaner for at øge både søernes holdbarhed, men samtidig også skabe bedre bundlinje.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle