Bule ved grisens navle kan være andet and brok

Bulens indhold kan være bylder, cyster, arvæv, tarme eller en kombination heraf.

En gris med en bule ved navlen behøver ikke være en brokgris. Forklaringen på bulen kan nemlig være en anden end klassisk brok, altså at tarmene ender uden for bughulen

Det fortæller Emma Kjersgaard Pedersen, Velas, i den seneste udgave af nyhedsbrevet Trynekontakt.

Bulegrise eller i almindelig tale kaldt brokgrise, er et kendt problem i mange besætninger. Mellem 2 procent og 8 procent af alle levendefødte får navlebrok inden 30 kg. Det er variationen i almindelige danske sobesætninger.

Brok eller ej?

Det klassiske navlebrok skyldes et hul i mavemusklerne ved navlen, som gør at tarmene ender udenfor bughulen og hænger kun i huden, som en bule ved grisens navle.

Det er typisk nær navlen, da der kan blive skabt et svagt punkt eller en utilstrækkelig sammenvoksning af navleområdet i mavemusklerne i forbindelse med at navlestrengen healer.

Men grise med buler ved navlen er ikke altid navlebrok.

Bulens indhold kan være bylder, cyster, arvæv, tarme eller en kombination heraf. Så fordi grisen har en bule, er det altså ikke ensbetydende med at den har brok.

Dette er noget vi skal til at have større indsigt i, idet Seges og Københavns Universitet i øjeblikket forsker meget i grise med buler. Herunder hvordan vi kan komme problemet til livs, og hvad grunden er til det stigende problem, fortæller Emma Kjersgaard Pedersen.

De mest almindelige grunde til buler, som ikke er brok, vi kender i øjeblikket, er hygiejne, mekaniske skader og arvelighed.

Omkring det genetisk er der dog ikke endnu fundet en direkte forbindelse, men det kan ikke udelukkes.

Buler med indhold af bylder og cyster kan skyldes dårlige hygiejneforhold og bakterieinfektioner i pattegrisens navlestreng.

Prøv at åbne bulerne på aflivede grise

Et godt råd er at prøve at åbne nogle af bulerne på de bulegrise, du afliver, for at se, hvad indholdet er.

Tag en en snak med din besætningsdyrlæge eller lokale rådgiver, om der er nogle tiltag, der måske kan hjælpe, eller afprøves i din besætning.

De forskellige typer af buler forklares nærmere her

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle