Christian redder griseliv som nattevagt: "Jeg går her ikke for pengene, det er for dyrene"

Som nattevagt i stalden hjælper og redder driftsleder Christian Schultz både grise og søer under faring. Han gør det ikke for den økonomiske gevinst, men for at hjælpe dyrene.

Christian Schultz styrer direkte mod so nr. 1010. Klokken er 23.58 natten til tirsdag, og for kort tid siden hjalp han soen med at fare sin sjette pattegris i denne omgang. Nu fornemmer han, at også nummer syv sidder fast.

Fornemmelsen er rigtig. Selv om grisen nu burde være på vej, har soen svært ved at fare. Christian sætter sig på knæ, aer blidt soen over bagdelen, før han stikker venstre arm op i børen og hjælper grisen ud ved at trække den blidt i et bagben. Han dasker blidt til grisen, der først ligger helt stille. Man får lyst til at holde vejret, og luften er tyk af intenst håb. Da den lille gris endelig blinker og kommer på benene, er lettelsen tydelig.

"Hun er ved at være en gammel dame og har lidt besvær med det efterhånden", siger han om soen, mens han tjekker hendes temperatur. 37,8 grader. Hun er okay, men han må hellere holde øje med hende, mener 41-årige Christian Schultz.

Han er driftsleder på Vamdrupgård i Sydjylland og har i de seneste to år været på nattevagt hver gang, der er faringer i stalden. Det uanset om faringerne falder sammen med jul eller nytår.

"Det er lige meget for mig, om det er jul eller påske. Jeg går her ikke for pengene, det er for dyrene", siger han.


Christian Chultz bor 10 minutter fra Vamdrupgård sammen med kæresten og deres fælles 15-årige datter, og kører uanset tid på året ud til stalden om natten, når der er faringer. Foto: Laura Kold 

Genkender grisenes skrig

Ikke ti minutter senere er Christian på knæ igen. So nr. 1567 ser besværet ud, og væbnet med handske og børgel hiver han forsigtigt et stenfoster - et dødt og mumificeret foster, som kan give søerne infektioner - ud.

Pludselig lyder der et hæst skrig fra den anden ende af farestalden, og Christian Schultz springer op. 1510 har fået lagt sig oven på to af sine grise. Christian bander stille for sig selv, flytter lidt på de andre unger og justerer farestien.

"Jeg kunne bare høre, at det her var et angstskrig. Det er det her, der ikke må ske", siger den tydeligt berørte driftsleder.

"Det var mit eget initiativ, at vi begyndte med at have nattevagt. Vi kunne allerede fra de første hold med nattevagt se, at vi flyttede 1,5 gris fra dødfødte, men det etiske er det vigtigste. Jeg kunne se potentialet i at redde nogle grise og højne dyrevelfærden ved at hjælpe søer, der ikke kan fare, og medicinere hurtigere mod farefeber", siger han, mens han tørrer hænder og arme af i et gråt håndklæde.


Der er ingen tøven hos Christian, rører grisene ikke på sig, forsøger han at blæse liv i dem. Foto: Laura Kold


Få minutter senere trækker Christian Schultz to levedygtige grise mere ud af so nr. 1567. Sidder pattegrisen fast i børen, kan det hurtigt koste grisen livet og give soen alvorlige infektioner.

Behandler farefeber hurtigt

So nr. 1070 er brændende varm, hævet og rød. Christian har kigget til hende flere gange i løbet af natten, og nu beslutter han at hjælpe hende med at fare. Ud kommer først en levende gris, og derefter to dødfødte, der sad fast i børen.

"Havde vi ikke været her, var den gris også død, og de, der kommer efter, formentlig også. Vi ville have haft 4-5 døde grise mere, hvis vi ikke havde været her i nat", siger Christian Schultz og beslutter, efter at have taget soens temperatur, at give hende antibiotika og smertestillende for at bekæmpe farefeberen.

Ro om natten

Ikke alle nattevagter er lige dramatiske og intense. Nogle nætter har han bedre tid til en kaffepause eller at arbejde ved computeren. Når han ikke er i stalden, slukker han lyset, og nogle gange kan han høre søerne snorke.

En nattevagt er som regel kl. 23-05 og starter med, at Christian fodrer, hjælper til hvor nødvendigt, tæller op og fjerner døde dyr, før kollegerne møder ind om morgenen.

"Der er en anden ro om natten. Jeg hører radio og kan også finde på at snakke til dem og kalde dem ’søtte’. Det gør jeg s’gu ikke, hvis der er andre her", siger han og smiler.


Den lille gris har stadig navlestrengen sidende - det er bedst, at de selv får lov at rive sig løs og finde om i varmen. På Vamdrupgård kører de tre ugers holddrift og ventede denne gang 71 faringer. Christian Schultz var der alle tre nætter for at sikre, at flest muligt pattegrise klarede det.


Når han ikke er inde i farestalen slukker Christian lyset, så søerne kan få ro. På vognen har han medicin, handsker og bør-creme, så udstyret altid er lige ved hånden. 

Faktaboks

Vamdrupgård:

  • Christian Schultz er driftsleder for svineproduktionen med 530 søer på Vamdrupgård, der ejes af Niels Pagh Hansen.
  • I staldene laver de årligt cirka 15.000 smågrise, hvoraf de sælger de 9.900 og selv feder resten i tre ugers holddrift. Til gården hører også små 300 hektar, og tidligere også mink.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle