DanBred: Slagtegris kræver 22 kg mindre foder end for 10 år siden

En forbedret fodereffektivitet er særligt noget, der kan mindske dansk griseproduktions klimaaftryk - og her er der opnået flotte fremskridt de seneste år, som også vil fortsætte de kommende år, ifølge avlsselskabet DanBred.

Det samlede foderforbrug er en af de vigtigste faktorer, der bidrager til en mere bæredygtig grise-produktion.

I et notat fra Landbrug & Fødevarer, Sektor for Gris, fastslås det, at foderforbruget udgør 67 procent af det samlede klimaaftryk ved produktionen af én gris. Derfor er forbedret fodereffektivitet en af de bærende søjler i DanBreds balancerede avlsprogram – og der har været store fremskridt for denne egenskab over årene. 

Det fortæller DanBred i en pressemeddelelse.

Slagtegrise: Foderforbrug 0,25 FEsv pr. kg lavere

Ifølge DanBred falder klimaaftrykket for henholdsvis smågrise og slagtegrise med 3,3 kg og 6,8 kg CO2 ækvivalenter, når grisenes foderforbrug reduceres med 0,1 FEsv pr. gris.

For DanBred smågrise er foderforbruget forbedret med 0,12 FEsv pr. kg vækst, og for DanBred slagtegrise er foderforbruget forbedret med 0,25 FEsv pr. kg vækst over de seneste 10 år.

I dag kan du således producere en DanBred slagtegris med 22 kg mindre foder end for bare 10 år siden. Og det skyldes det løbende, balancerede avlsarbejde, påpeger avlsselskabet.

”Vi har haft stort fokus på fodereffektivitet i DanBred-avlsdyr. Vores nuværende projekt om meta-bolomisk selektion vil bidrage til at reducere foderenhederne med syv mio. årligt. Så når vi ser fremad, vil vi stadig se en forbedring af fodereffektiviteten,” siger Tage Ostersen, afdelingsleder i Avl & Genetik, Landbrug & Fødevarer.

De store forbedringer for fodereffektiviteten kan mærkes i dansk griseproduktion, understreger DanBred.

Den daglig tilvækst er ligeledes forbedret med 151 g pr. dag i løbet af de sidste 10 år, hvilket har reduceret tiden fra fødsel til slagt med over 11 dage. Når hver enkelt gris æder mindre foder fra fødsel til slagt, så udnyttes ressourcerne bedre og klimaaftrykket reduceres.

Øget overlevelse er stor gevinst for klimaaftryk

Ser man i stedet på overlevelse blandt pattegrise, er der også stor gevinst for klimaaftrykket, ifølge DanBred.

Fokuseret avlsarbejde har bidraget til, at DanBred-søer får flere vitale grise end tidligere. Det betyder, at færre søer kan producere det samme antal slagtegrise med mindre foder end tidligere.

Når overlevelsen forbedres yderligere med 1 procentpoint, hvilket DanBreds nye avlsmål forventes at resultere i, reduceres klimaaftrykket med 0,5 kg CO2 ækvivalenter pr. gris, fremhæver avlsselskabet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle