En ny teknik med afbrænding af metangas fra gylle kan få stor betydning for landbrugets forsøg på at reducere sit klimaaftryk.
Det er en opfindelse som, slagterikoncernen Danish Crown sammen med virksomheden Agrogas er i gang med, og hvor målet er at uskadeliggøre metanudsivningen fra gårdens gylletanke.
Det oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.
- Teknologien er spændende, fordi den potentielt set kan bidrage til en væsentlig reduktion af klimaaftrykket fra grisekød. Projektet er et godt eksempel på, hvordan vi i dansk landbrug også kan tage teknologien til hjælp i den bundne opgave, det er at reducere udledningen af klimagasser, siger Nicolaj Nørgaard, der er direktør for de ejervendte aktiviteter i Danish Crown i pressemeddelelsen.
Forsejlet med tæt sejldug
Metoden er baseret på, at en gylletank bliver forseglet med en tæt sejldug, så metangassen ikke kan fordampe.
I stedet sendes den opsamlede gas via slanger og rør over til en container med den ny teknik, hvor den behandles og gøres klar til at blive brændt af.
Hidtil er metanen derfra sevet ud i atmosfæren, men ved at brænde den af og omdanne den til den langt mindre klimaskadelige CO2, kan klimabelastningen fra griseproduktion reduceres væsentligt.
Tre år undervejs
Projektet har været tre år undervejs, og bag teknologien står Deponigas ApS, der gennem mere end 20 år har erfaring med gasindvinding fra lossepladser i Danmark.
Da de indledende forsøg viste et enormt potentiale blev virksomheden AgroGas stiftet med det mål at udbrede teknologien til landbruget. AgroGas præsenterede Danish Crown for ideen om at teste teknologien i stor skala, og det blev starten på et partnerskab mellem AgroGas og Danish Crown.
De første tre stationære anlæg bliver installeret i midten af året, og senest i 2024 følger yderligere syv.
Der vil løbende blive evalueret på resultaterne, og hvis de lever op til forventningerne, er det planen at tilbyde teknologien til alle andelsejere i Danish Crown.
/brahe
Kommentarer