Danmarks sundeste griselunger skal findes igen

Kampagnen Lungvember løber i november og sætter lungesundheden hos slagtegrise i centrum.

I 2022 deltog 40 slagtegrisebesætninger i medicinalfirmaet Cevas første Lungvember.

De havde i gennemsnit et mykoplasma-indeks på 1,74, og i alt havde fire ud af ti af de mere end 1.100 undersøgte lungesæt forandringer som følge af mykoplasma.

- Har man et indeks højere end en, så er der grund til at se på, hvilke forbedringer man kan lave i sin besætning, siger dyrlæge Michael Albin, Ceva.

Det drejer sig først og fremmest om korrekt vaccination mod mykoplasma-lungesyge.

Dernæst spiller god sektionering i besætningen ind. Desuden peger han på, at forestillingen om at den sidste stiplads altid skal udnyttes også kan betyde ringere lungesundhed.

Han mener også, at det ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt ville være bedre at omsætte grise efter alder og ikke efter størrelse.

- Når man efterspørger ensartede grise, tvinger man smågriseproducenten til at blande flere ugehold smågrise sammen. Det udfordrer sundheden i forhold til, at man holdt ugeholdene samlet, lyder det fra Michael Albin.

Hvis en slagtegriseproducent indkøber grise med sunde lunger, men selv har et højt smittetryk med lungesygdomme, så mener Michael Albin, at en totalsanering af slagtegrisebesætningen hurtigt kan tjene sig ind.

- Hvis man ligger godt placeret i forhold til andre besætninger vil en totalsanering være bedst, understreger han.

Når det er sagt, så kan man forbedre lungesundheden markant gennem vaccination og ved korrekt sektionering og alt ind/alt ud produktion.

Økonomi

Selvom lungesygdomme er vidt udbredte, så er der ingen opgørelser over den økonomiske betydning i danske besætninger. Det håber Ceva at kunne beregne efter Lungvember 2023.

- På baggrund af kampagnen håber vi at kunne beregne hvad den enkelte besætning mister i tilvækst og foderforbrug ud fra de mykolplasma-indeks besætningerne opnår, siger dyrlæge Charlotte Sonne, Ceva, der sammen med Michael Albin står for Lungvember-kampagnen.

Slagtegriseproducenter der vil deltage i Lungvember 2023 skal henvende sig til deres besætningsdyrlæge.

Der skal udtages mindst 30 lungesæt, der sendes til undersøgelse på laboratoriet i Kjellerup.

Faktaboks

Lungvember 2023

  • Cevas kampagne for bedre lungesundhed
  • LVK, Danvet, Ø-Vet, Porcus, Svinevet og Hyovet deltager
  • Slagtegrisebesætninger tilmelder sig via besætningsdyrlægen

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle