Danskere med farm ramt af svinepest: Vi undrer os meget

Det er en gåde, hvordan smitten er kommet ind i staldene.

For anden gang på blot fire år er en af Idavangs svinefarme i Litauen ramt af et udbrud af afrikansk svinepest.

For fire år siden var det i Rupinskai, der ligger 40 km fra grænsen til Hviderusland. Denne gang er det en farm i Skabeikiai, er ligger 25 km fra grænsen til Letland.

Kilden til smitten er endnu ukendt. Det er en gåde, hvordan den er kommer ind på farmen, og det er langt fra sikkert, om det nogensinde bliver opklaret.

Efter udbruddet for fire år siden, har Idavang sat tre rækker hegn op omkring alle svinefarme i både Rusland og Litauen, og der er indført en lang række regler, der skal hindre smitten i at komme ind.

"Derfor undrer vi os meget over, at det kunne ske igen, og at vi samtidig i 17 år har formået at holde alle andre svinesygdomme ude af vores 13 svinefarme i Litauen, hvor alle farmene har SPF-X status, der er den højeste sundhedsstatus, og vi aldrig har haft PRRS", siger Jytte Rosenmaj.

Idavang vil nu se på, om farmene kan beskyttes endnu bedre.

"Efter det nye udbrud har vi allerede haft en dansk og nogle tyske forskere på besøg, for at se, om vi kan indkredse, hvor smitten kan være kommet fra, og om vi kan gøre mere for at holde den ude", siger Jytte Rosenmaj.

Nedslagningen af alle farmens 20.000 svin inklusiv 1.200 søer er begyndt og fortsætter de næste dage. Der går op mod seks måneder, før farmen kan være i fuld drift igen.

Idavangs forsikring dækker udgifterne til en ny besætning og en del af rengøringen. Alt i alt ventes Idavangs nettotab at løbe op i cirka 3,5 mio. kr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle