DC: Større afregning til storbønder er en gevinst for alle

Takket være en gevinst på 5-10 øre pr. kg. kød på grund af øget kapacitetsudnyttelse er det samlet set en gevinst for alle Danish Crown-andelshavere, også de små, at store svineproducenter fastholdes i selskabet, siger DC Pork-næstformand Asger Krogsgaard.

Det er - samlet set – en gevinst for de små svineproducenter, at de større kolleger får mere for deres svin i det fælles andelsslagteri.

Det siger Asger Krogsgaard, formand for DC Pork, til Landbrugsavisen.dk, efter Sønderjysk Landboforenings Svineudvalg har foreslået at ændre afregningsmodellen, som de kalder uretfærdig.

Asger Krogsgaard påpeger, at markedstillægget blev indført i slutningen af 00’erne, fordi Danish Crown manglede de større svineproducenter i stalden.

”Vi kunne se, at vi på det tidspunkt ikke havde de store leverancer til selskabet,” siger Asger Krogsgaard.

Derfor indførte Danish Crowns repræsentantskab markedstillægget.

Sønderjysk Landboforening har beregnet, at hvis man leverer under 5000 slagtesvin pr. år, får man afregnet 18,48 kr. pr slagtesvin mindre på afregningen, end hvis man leverer over 40.000 slagtesvin pr. år.

Men beregningen er ukorrekt, når man tager Danish Crowns øgede kapacitetsudnyttelse med ind i beregningen, siger Asger Krogsgaard.

”Det er ikke korrekt, at der er en omkostning for de mindre svineproducenter. Der er faktisk en gevinst,” siger DC Pork-formanden.

Danish Crown har beregnet, at det koster 3-4 øre pr. kilo svinekød, som DC behandler, at have markedsordningen. Men gevinsten ved forbedret kapacitetsudnyttelse er større, et sted mellem 5-10 øre, viser slagteriets beregninger. Altså vindes - på tværs af størrelse, for alle svineproducenter - minimum en øre pr. produceret kilo kød.

”Vi vurderer fortsat, at gevinsten er mere end tre øre, for dét, at vi kan holde fuld kapacitetsudnyttelse på vores anlæg, betyder mere end tre øre,” siger Asger Krogsgaard.

Store svineproducenter vil svinde uden markedstillæg

Markedsvilkårene er sådan, at landmanden kan opnå større pris ved større kvantum, siger Asger Krogsgaard. Det samme ses eksempelvis ved korn og græsfrø, siger han. Hvis DC afskaffer markedstillægget vil de store svineproducenter derfor søge væk, er hans klare fornemmelse.

”Vi vil gerne have et selskab, hvor det er sådan, at uanset om man er stor eller lille, så skal vi matche de markedsvilkår, der er,” siger Asger Krogsgaard.

Uenig i DC's rolle

Sønderjysk Landboforenings Svineudvalg mener, at Danish Crown vil opretholde en større slagtesvinsproduktion, hvis de fastholder en højere afregning til mindre svineproducenter. Men Asger Krogsgaard mener ikke, det er Danish Crowns rolle. Han mener, at det er politikernes opgave.

”Jeg tror ikke, at vi af politiske grunde skal forfordele for at modvirke strukturudviklingen inden for produktionen. Jeg ser det ikke som vores opgave. Vi skal sørge for, at der er en god økonomi i selskabet.”

”Vi er et andelsselskab, og vi er til for at hjembringe den største værdi for alle vores andelshavere.”

Politikere skal sikre større gulerod

”De siger, at vi har behov for en større gulerod. Det er jeg kun enig. Der er behov for bedre økonomi i produktionen, men det er vi ikke alene om at sørge for i slagteriet, der er også nogle politiske vilkår.”

”Der er ingen tvivl om, at lige meget om man er lille eller stor, så er vi presset på økonomien. Der har de danske politikere en opgave i at give os nogle vilkår i Danmark, så vi kan have en konkurrenceevne, så vi har en økonomi i at opfede slagtesvin i Danmark.”

Emneord slagtning

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle