Driftsleder har sidste arbejdsdag - stolt over at fravænnede grise er løftet 50 procent

Blog fra svinebedriften: Michael Krog har sidste arbejdsdag på Sdr. Klejnstrup 29. april efter 12 år, og skifter til job med opdræt af øko-polte. De sidste arbejdsdage er gået med at få flyttet faremarken.

Af Michael Krog, driftsleder - fortalt til Stig Bundgaard

I sidste uge blev vi færdige med at skifte faremark, der omfatter et areal på i alt knap 18 hektar.

Foldene blev hegnet i efteråret. Vi er nu færdige med at flytte alle 175 hytter, vandtrug samt fodertrug. Efter flyt af hvert ugehold, strøes hytterne op, og så er der klart til et nyt faringshold.

Det er noget tidskrævende at flytte til nye marker hvert år, fordi faremarkerne ligger adskilte og er placeret flere steder.

I sidste uge kørte jeg 35 højdrægtige søer, som har en uge til faring, ud på den nye faremark.  

Effektiviteten stiger

Som jeg fortalte om i seneste blog midt i marts er besætningens resultater og effektivitet stigende, efter at TN 70 søerne for nogles vedkommende nu er kommet frem til 5. læg.

Det er nu bekræftet af e-kontrollen for 1. kvartal 2021, som er opgjort pr. 31. marts:

  • Levendefødte: 18,0 grise pr. kuld
  • Dødfødte: 1,2 grise pr. kuld
  • Kuld pr. årsso: 1,94
  • Diedage: 63,3
  • Frav/frav.: 12,8
  • Frav/kuld: 14,7
  • Dødelighed, procent: 18,3
  • Procent ammesøer 15,2
  • Faringsprocent: 93,3
  • Spildfoderdage/kuld: 8
  • Procent døde søer: 5,1
  • Poltealder: 279 dage
  • Fe pr. årsso 2480 (hele 2020 = 1964 fe)
  • Andelen af TN70/Danavl 75/25

For det seneste faringshold, som blev afsluttet sidste uge, fik TN 70 søerne 17,4 levendefødte/ kuld. Hele holdet har fået 17,9 levendefødte og 1,5 dødfødte.

Dødfødte steget lidt - flere faktorer i spil

For besætningen som helhed har der på det seneste været en lille knast med flere dødfødte. Tallet lå i januar og februar på omkring 0,8-1,1 gris pr. kuld, hvilket er ok niveau, men er altså nu oppe på cirka 1,5 gris i snit for de seneste tre-fire faringshold.

Det er ikke sådan, at jeg mener at antal dødfødte er kørt af sporet. Overordnet kører faringerne rigtig godt, så der er ingen klagesang herfra.

Det stigende antal dødfødte kan skyldes flere faktorer, som vi hele tiden optimerer efter. Men yderligere udfordringer er kommet til efterfølgende

I marts måned fik vi konstateret pandemisk influenza. Vi begyndte at vaccinere 16. marts, hvor hele besætningen blev blitzet, og for uge siden har vi revaccineret.

Som noget andet oplevede vi, at søerne gik i stå med foderoptagelsen imellem uge tre til fire efter faring.

Det faldt sammen med, at der blev ændret i foderblandingen, hvor sojaandelen blev reduceret og der blev tilsat erstatningskomponenter. Efter at have modtaget tredje læs af den nye foderblanding fandt vi ud af, at der ikke var tilsat toksinbinder på mystisk vis.

Til det seneste læs har vi måtte tilsætte toksinbinder manuelt, og allerede efter 5-6 dage havde søerne i den nævnte gruppe øget optagelsen med 1,5-2 kg foder om dagen.

Vi har set en del flåd omkring faring, men ikke at det påvirker søernes ydeevne, måske det kan være forbundet med toksiner?

Og det samtidig med, at vi har flyttet faremark har jeg tænkt at en mulighed også var at der kan ligge noget gammelt materiale med toksiner på den nye mark?. Det er bare et gæt, for kendsgerningen er at rigtig mange faktorer spiller ind, når vi holder grise på friland.

Det plejer ellers altid at spille fra første faring, når vi flytter på ny faremark, frem til det bliver sommer og temperaturen stiger lidt med de udfordringer der hører til.

Sidste arbejdsdag

Torsdag 29. april har jeg sidste arbejdsdag på Sdr. Klejnstrup.

Jeg har været her siden marts 2009, og det har jeg været utrolig glad for. Man kan ikke ønske sig bedre arbejdsgivere end ejerne af Sdr. Klejnstrup, Inger og Poul. Så torsdag bliver en meget speciel dag, 12 år er lang tid.

Jeg har bare kunnet mærke på mig selv, at jeg har behov for at komme videre for at jeg kan udvikle mig fagligt. Jeg har brug for at tilegne mig ny viden og nørde med nogle andre ting - og også at komme ud af matriklen og se hvordan andre gør.

Jeg har tilbudt Inger og Poul at hjælpe til som weekendhjælp, hvis de skulle få brug for det fra tid til anden, og det har de taget positivt imod.

Fra dengang jeg startede på Sdr. Klejnstrup og frem til nu er effektiviteten gået rigtig flot frem. Det er nok det jeg er mest stolt af at have medvirket til.

Jeg tror fremgangen dels skyldes at vi altid har været åbne for at prøve nye ting og ideer, dels at vi har skiftet genetik.

For år tilbage var vi på Sdr. Klejnstrup tilfredse med at opnå 11 fravænnende grise pr. kuld i snit for et kvartal. I dag er vi et helt andet sted, tæt på vej mod en forbedring på 50 procent.

Jeg har et mål om at nå 30 fravænnede grise pr. årsso, hvilket min erfa-gruppe godt nok ikke har troet på var muligt.

Men jeg mener det er realistisk, for vi kan godt nå en egenfravænning på 14 plus en ammegris. Med to kuld pr. år vil vi så nå op på 30 grise pr. årsso.  I 1. kvartal 2021 er vi tæt på målet. Her ligger vi på 28,6 grise pr. årsso, og der er fravænnet 14,7 grise pr. kuld inkl. ammegrise.

Jeg synes selv, jeg har en slags sjette sans, hvad angår at passe grise. Jeg er god til at lure, hvad der er gået galt, hvor tingene er på vej hen og så reagere på det, og handle derpå.

1. september starter jeg i nyt job hos Henrik Bovbjerg, der laver TN 70 øko-polte. 

I de fire måneder frem til 1. september er jeg ansat som ”coach” til at hjælpe en af hans kunder, der mangler erfaringer med TN70 søer, det bliver en spændende udfordring. 

Michael Krog vil fortsætte med at blogge til Svin Plus fra sin nye arbejdsplads.

Faktaboks

Michael Krog

  • Klejnstrup, syd for Holstebro
  • Driftsleder siden 2009 på den økologiske familiebedrift Sdr. Klejnstrup, 39 år
  • Bedriften er ejet af Inger og Poul Pedersen
  • Faglært landmand fra Lægård Landbrugsskole 2001
  • 400 søer, produktion af 10.000 stk. 30 kilos grise, grisene omlagt til økologi i 2011
  • Effektivitet 2020: 16,7 levendefødte pr. kuld. 25,2 fravænnende grise pr. pr. årsso. 1,96 kuld pr. årsso. 57 diedage. 11 spildfoderdage pr. kuld. 92 i drægtighedssprocent. 4 procent omløbere
  • 380 hektar, heraf er 180 ejet og udlejet til to sønner, der står for hele markbruget. Afgrøderne er korn til svinefoder og frøgræs

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle