Driftsleder: Vi ligger igen lidt under gennemsnittet med sodødelighed

Driftsleder Therese Bach og tre andre griseproducenter svarer på månedens spørgsmål til Landmandspanelet i fagmagasinet GRIS. Læs alle svar i det nye nummer, der udkommer tirsdag 16. august.

Er din sodødelighed steget?

Therese Bach, driftsleder, Mørkøv, 450 søer og smågrise:

- I 2019 lå vi på 12,5 procent, i 2020 på 16,2 procent og sidste år på 14,3 procent. Stigningen i 2020 skyldtes toksinproblemer i foderet, som kostede en del søer livet. 

I dag er der lige mange aflivede og selv-døde søer. Blandt de aflivede er hovedårsagen ledbetændelse og lam bagpart.

Blandt de selvdøde er det blandt andet varmestress, men vi oplever også en negativ effekt af at tage nyt korn i brug efter høst. Vi kan faktisk mærke det nye korn i op til to måneder. 

Vi går daglige sygerunder for at opdage syge søer så tidligt som muligt. En sjælden gang kasserer jeg en polt før løbning, men det sker også, at jeg løber en polt, som ikke burde være løbet. Den får så højst et eller to kuld, før den bliver slagtet. 

Alt i alt vil det være svært at sænke sodødeligheden markant, men vi gør selvfølgelig alt, hvad der står i vores magt.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle