Efter halvandet års staldbyggeri: Nu trænger jeg til en pause

På Lundegård Avl- og Opformering har håndværkere arbejdet på en udvidelse siden august 2021. Nu skal der ro og konsolidering til, siger Søren Østergaard, ejer af den nordjyske bedrift. 

Tilfredsheden, men også trætheden er til stede hos Søren Østergaard, ejer af Lundegård Avl- og opformering ved Sæby, oven på et langt byggeprojekt på hans hovedejendom, der tog sin begyndelse i august 2021 med opførelse af 1. etape i form af en ny drægtighedsstald.

3,5 måned senere blev 2. etape sat i gang med nye farestalde, og sådan er projektet blevet ved frem til udgangen af 2022, da alle nybyggede kvadratmeter stald var blevet indtaget af grise. I alt er der tilføjet 7.000 kvadratmeter stald.

- Vi har haft håndværkere på ejendommen siden august 2021, og nu trænger jeg også til en pause, hvor der kan være tid til, at vi kan konsolidere os, siger Søren Østergaard med et smil.

Staldanlægget på Lundegård består af to stalde, der i forbindelse med udvidelsen begge er blevet forlænget. Den længste stalde er nu omkring 265 meter.

Storstald var første projekt

Faktisk startede projekt udvidelse for Søren Østergaard tilbage i 2018, da han byggede en slagtegrisestald med årlig kapacitet på 30.000 FRATS-grise. Et projekt, der muliggjorde opfedning af egne galtgrise, som kan være vanskelige at afsætte som avlsbesætning. 

I starten indkøbte han galtgrise for at fylde FRATS-stalden op, men med udvidelsen af soholdet fra 650 til 1.300 søer bliver slagtegrisestalden fremover fyldt med egne grise, og samlet på hans bedrift produceres 22.000 slagtegrise og 20.000 polte og orner.

I 2018 blev Søren Østergaard en af seks nye avlere hos DanBred. Hos Lundegård avles Yorkshire-grise, og hans avlsforpligtelse er på 430 kuld efter køb af flere avlsrettigheder. 

- En DanBred-avler er stoppet, og hans avlsrettigheder købte jeg og tre andre avlere, forklarer Søren Østergaard.

Der er monteret solceller på nogle af de nye tagflader. Søren Østergaard forventer, at solcellerne kan levere cirka halvdelen af bedriftens energibehov.

Gyllekøling i alle stalde 

Blandt de nybyggede staldafsnit er der bygget ti afprøvningssektioner, hvor der er afsat 0,8 kvadratmeter sti pr. gris. Her indsættes renracede Yorkshire-grise fra omkring 28-32 kilo og frem til udvejning ved 104-105 kilo, hvor grisenes egenskaber vurderes.

Foruden afprøvningssekti-oner er der bygget seks farestaldssektioner, en drægtighedsstald, fem FRATS-sektioner og to ornesektioner. 

På energifronten er der også sket forandringer. Gyllekøling er etableret i alle nye stalde, halmfyret er udfaset til fordel for varmepumper, og så har håndværkerne lagt solceller på nogle af de nye tage.

- Jeg kan ikke forstå, at man bruger landbrugsjord til solceller, så vi har valgt at lægge solceller på nogle af vores staldtage, der jo ikke kan bruges til andet. Solcelleinvesteringen kan hurtigt tjene sig hjem, vurderer Søren Østergaard. 

Hans årlige elforbrug er omkring 1.300.000 kWh på de to gårde efter udvidelse og installation af varmepumper, og han forventer, at solcellerne kan levere cirka halvdelen af hans energiforbrug. 

Foruden soejendommen har han også fået lagt solceller på sin FRATS-stald.

Primo januar manglede der kun få håndværksmæssige detaljer på byggeriet. Derefter skal der lægges sten og græs omkring staldanlægget.

- Byggeprojektet, hvor vi har benyttet byggefirmaet Arne Andersen Vrå, er gået rigtig godt, selv om byggeriet er foregået i en periode, hvor der har været prisstigninger. Vi endte med at få alle materialer hjem til gården, inden de steg, siger Søren Østergaard. 

De sidste staldafsnit blev fyldt med grise i slutningen af december, men de sidste byggedetaljer mangler. Her er det udleveringsrampen, der nærmer sig en afslutning. 

Faktaboks

Lundegård

  • Søren Østergaard har haft opformering siden 2006 og blev sammen med fem andre avler i DanBred i 2018 grundet opsplitningen, som førte til dannelsen af Danish Genetics.
  • Lundegård har udvidet fra 650 til 1.300 søer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle