Ens ugehold sænker pattegrisedødeligheden

Erfaringerne med ens ugehold er gode, da arbejdet i farestalden generelt bliver lettere, fortæller Bjarke Lassesen, svinerådgiver hos LMO. Læs flere praktiske tips til svinestalden i næste nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag næste uge.

Af Bjarke Lassesen, svinerådgiver, LMO

Kan du styre dine ugehold, så der farer +/- en fra det ønskede, sænker du pattegrisedødeligheden. Flere besætninger har taget udfordringen op med hård styring af antal søer i ugeholdene.

Erfaringerne er gode, da arbejdet i farestalden generelt bliver lettere. Hver uge ligner den forrige mere, kuldudjævningen sker nemmere, antal ammesøer svinger ikke, og succesen med at passe de mindste grise bliver lettere.

En sidegevinst ved at få ens ugehold er, at poltestyringen bliver mere konsekvent. Sjusker man med poltene, så der typisk er +/- 50 procent  polte i en uge, finder man enten god rytme i opstaldning og håndtering af poltene eller også benytter man brunstsynkronisering med Altresyn – og så skal poltestyringen virke.

Desuden resulterer en stram holdstyring også i en højere og mere jævn fravænningsalder på grisene. Mere ens alder gør de fravænnede grise mere robuste, og fravænningsblandingen kan typisk gøre billigere på denne baggrund.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle