Er soen kommet godt fra start efter faring? - tre ting skal være i orden

Tre punkter skal alle være ok, for at soen kan klarmeldes efter endt faring, og hvis det ikke er tilfældet, skal hun behandles.

Hvordan sikrer vi os, at soen er kommet godt fra start efter faring?

Det spørgsmål stiller Nikolaj Stidsen, rådgiver hos Velas, i det seneste nummer af nyhedsbrevet Trynekontakt. 

"At soen kommer godt i gang efter faring er som bekendt vigtigt for både hendes og grisenes succes. Det gælder både for optagelsen af råmælk, men i lige så høj grad for mælkeydelsen på toplaktation.

Hvis soen kommer dårligt fra start, kommer den aldrig op og yder den mængde mælk senere, som vi forventer at hun skal, og kvaliteten af råmælken er for dårlig," lyder det fra rådgiveren, og han fortsætter:

"Ofte ser vi i søer, der står med lidt yverbetændelse måske endda kun i en eller to kirtler, og det er nok til at tage toppen af mælkeydelsen, og måske give diarre ved enkelte grise i kuldet."

Tre ting skal være i orden

Og her er så svaret på det indledende spørgsmål: Hvordan sikrer vi os, at soen er kommet godt fra start efter faring?

Det sker ved at klarmelde soen:

  • Temperatur efter faring er maksimalt 39,5 grader og dagen efter 39,2 grader
  • Æder og drikker hun?
  • Blødt og mælkefyldt yver

Disse tre punkter skal alle være ok, for at soen kan klarmeldes efter endt faring, og hvis det ikke er tilfældet, skal hun behandles.

Brug derfor tiden på at mærke på soens yver, og ikke kun se på det, da de mindre yverbetændelser sjældent kan ses på afstand. De kræver, at man mærker efter, anbefaler rådgiveren.

Når dette er sat i system, sammen med resten af arbejdet med at ordne faringer, så er det faktisk en lille og yderst effektiv øvelse at gøre for at sikre en god start for so og pattegrise, understreger Nikolaj Stidsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle