Et år efter tabet af Rusland: Store tab for svineproducenter

Svineproducenter er blandt de landmænd, der har tabt store penge på, at Rusland har indført importforbud mod vestlige fødevarer.

For et år siden lukkede Rusland deres marked for vestlige fødevarer. Det har medført store tab for danske landmænd.

De danske svineproducenter har mistede sidste år en krone på svinenoteringen, hvilket samlet set er et tab på to mia. kr. Men reelt er var tabet cirka dobbelt så stort – omkring fire mia. kr. – skønner markedsanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer.

Det russiske svinemarked blev faktisk allerede i januar sidste år lukket, fordi der blev fundet afrikansk svinepest i Polen og Litauen. Men mange iagttagere vurderer, at også denne fødevareboykot er politisk motiveret.

Eneste problem var Rusland

Når tabet reelt er på fire mia. kr., skyldes det, at svineproducenterne ellers ville have oplevet en øget notering, forklarer Karsten Flemin.

"Alle de faktorer, der normalt bestemmer svineprisen, så godt ud i 2014. Det eneste problem var Rusland," forklarer Karsten Flemin.

Europas store konkurrent på svinemarkedet, USA, var hærget af PED-virus, der mindskede produktionen. Det førte også til prisstigninger i USA.  Også Canada og Brasilien oplevede prisstigninger – næsten 20 pct. i begge lande.

Samtidig oplevede de danske producenter god efterspørgsel fra markederne i Asien.

Derudover var grillsæsonen i 2014 god – hvilket normalt fører til højere svinepriser. Dertil skal lægges, at den europæiske svineproduktion var stabil uden produktionsstigninger. Det begrænsede udbuddet.

Også sanktionerne fra august, der var Ruslands svar på vestlige sanktioner under krigen i Ukraine, skadede svineproducenterne.

Med en stigende dollarkurs i 2014 og en svækket euro, gav det også et skub til svineeksportørerne.

Ekstra pres i august sidste år

"Vi mærkede det igen med ekstra kraft i august, for så fik vi en voldsom konkurrence fra oksekød, fjerkræ og grønt, som der også var for meget af på markedet. Det er klart, at det har jo også indvirkning på svineprisen," forklarer Karsten Flemin.

Hvad tabet er i 2015 er sværere at gøre op – og mere hypotetisk. For hvis svinenoteringen var steget sidste år, så var svineproduktionen formentlig øget mere end tilfældet er. Det havde presset prisen i 2015.

Derudover har Rusland oplevet en finansiel krise, der har mindsket rublens værdi. Den russiske købekraft er derfor faldet.

"Vi vil få gavn af det, hvis Rusland åbner igen, men vi vil slet ikke få samme effekt som tidligere."

Ruslands sanktioner fra august sidste år skulle oprindeligt vare et år - men landet har vetaget, at de fortsætter sanktionerne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle