Firma laver protein til smågrise i en tank i Kalundborg

En afprøvning hos Testgris viste for nylig, at Uniprotein kan erstatte fiskemel i foder til smågrise .

I en industrihal hos Unibio i Kalundborg står en fermenteringstank på 2.000 liter. Tanken er forbundet med en masse rør, pumper, trykmålere og andet teknisk udstyr.

Processen efterligner den proces, der sker hver dag på bunden af ferskvandssøer, hvor der lever bakterier, som omsætter metan til protein. Bakterierne er helt naturlige og blev dannet for mange millioner år siden i jordens urmiljø.

Det er i princippet det samme, der sker i fermeteringstanken i Kalundborg: Metan og ilt på gasform fødes ind i tanken fyldt med væske, der tilsættes et substrat, der tilsammen skaber proteinet.

Når fermenteringen er færdig, sker der en efterbearbejdning, hvor cellerne åbnes, varmebehandles og til sidst tørres.

»Efter tørring står man med et pulver med 70 procent protein og en aminosyresammensætning, der minder om fiskemels«, forklarer direktør og medejer Henrik Busch-Larsen, Unibio.

Det er dette produkt, der i en afprøvning til smågrise erstattede fiskemel og noget af kartoffelproteinet i smågriseblandingen.

Vel at mærke uden at tilvækst, sundhed eller foderudnyttelse var påvirket. Der er heller ingen ANF’er (antinutritionelle faktorer) i råvaren, som i sojaskrå.

Uafhængig af landbrugsjord og fiskeri

Omdannelsen af metan til protein kræver ud over et industrielt fermenteringsanlæg en del energi i form af metan og el. Derfor ligger det heller ikke lige for at opføre et fuldskalaanlæg i Danmark.

Det første anlæg i industriel skala ligger derimod i Rusland tæt på grænsen til Estland, hvor licenstageren, Protelux, skal producere over 6.000 ton årligt på et nyopført anlæg.

»Fermeteringsprocessen kører stabilt, men kan stadig optimeres på nogle parametre, som vi sammen arbejder med«, forklarer Henrik Busch-Larsen.

Unibios proces er ikke afhængig af landbrugsjord. Det ser han som en væsentlig faktor for udbredelsen og efterspørgslen af Uniprotein i fremtiden.

»Jeg tror ikke, at forbrugerne fremover vil acceptere, at vi rydder regnskov for at producere tre ton soja pr. ha, når vi med vores proces kan fremstille protein industrielt«, argumenterer han.

Uniprotein kan ifølge Henrik Busch-Larsen konkurrere prismæssigt med fiskemel.

Faktaboks

Unibio

  • Unibio fremstiller Uniprotein gennem en fermenteringsproces.
  • Uniprotein indeholder 70 procent protein i god biologisk kvalitet.
  • 50 ansatte i Danmark og lige så mange i udlandet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle