Flere ædepladser giver højere tilvækst

Flere forsøg hos LandboNord og Seges Svineproduktion viser klare fordele ved at have flere ædepladser i smågrisestalden. Resultater fra forsøgene blev afsløret på LandboNords digitale årsmøde.

Smågrisenes manglende tilvækst er et opmærksomhedspunkt i svinebranchen. Senest har Seges Svineprodution meldt sig på banen med en efterfølger til det populære Produktionskoncept Slagtesvin, som i løbet af 2021 får en efterfølger til smågrisene.

En af løsningerne til at løfte tilvæksten kan meget vel være lige til - at give flere ædepladser.

Det var en af konklusionerne, da de to rådgivere Peter Jakobsen og Caroline K. Simonsen, var indlægsholdere på et af de faglige spor, da LandboNord i ugens løb afholdt deres årlige årsmøde digitalt.

Videoovervågning afslørede køen ved foderet

Ved hjælp af videoovervågning har de nordjyske rådgivere observeret meget kø ved foderautomaten i en sti.

»Der er meget stor søgning til foderautomaten. Der er kø, og vi så mange grise, der ventede på at komme til, og der var faktisk også grise, der gav op og gik væk igen uden at få noget at æde. Det er meget problematisk«, fortalte hun om videooptagelserne.

Ved at supplere gulvfodringen via volumendoser over det faste gulv i stien blev aktiviteten hos grise øget. Vandkoppen kom mere i brug, og samtidig blev køen ved foderautomaten halveret.

30 gram ekstra tilvækst med flere ædepladser

Mens forsøget hos LandboNord ikke havde data for øget tilvækst, var det derimod tilfældet for en spritny afprøvning, som Seges Svineproduktion er på vej med. Dataene har ikke tidligere været offentliggjort, men her var der ekstra tilvækst at hente ved at sætte en ekstra foderautomat ind i en sti, hvor der i forvejen var to foderautomater.

Foreløbige resultater fra den afprøvning viser, at 50 procent af observationerne viser kø ved foderautomater i kontrolgruppen, mens der i stier med tre automater blot var omkring fem procent af observationerne, hvor man så grise, der stod i kø ved automaterne.

»Hvad vækst angår så de også en statistisk sikker forskel mellem de to grupper. 30 gram ekstra var der i gruppen med ekstra foderpladser, og det er en rigtig fin forbedring«, sagde hun om forsøget.

Faktaboks

Økonomi ved flere ædepladser

  • 30 gram ekstra tilvækst pr. dag vil give ekstra 1,5 kg i afgangsvægt svarende til cirka 8,5 kr. pr. gris med aktuel notering. 
  • Omkostningen er ekstra foder svarende til 4-5 kr. pr. gris. Dertil udgift til ekstra foderautomat/gulvfodring.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle