Foderleverandør vil se lavere sodødelighed

Nutrimin vil i samarbejde med danske og hollandske aktører arbejde målrettet på en lavere sodødelighed.

Anders Hedegård, Nutrimin, lægger ikke skjul på, at dansk griseproduktion har en udfordring.

- Et højt antal døde søer giver et dårligt image og forringer økonomien. Det er et område, vi skal have gjort noget ved, understreger han.

Derfor søsætter Nutrimin nu Projekt Soholdbarhed, hvor de i samarbejde med deres hollandske moderselskab Trouw Nutrition sætter ind på at reducere sodødeligheden i nogle sohold, som de lige nu er på udkig efter.

- Vi bilder os ikke ind, at fodringen alene er løsningen. Management spiller naturligvis en stor rolle, men det er påfaldende, at Holland har en væsentlig lavere sodødelighed og har en anden tilgang til sofodring, end vi har i Danmark, forklarer Anders Hedegård.

Han hentyder til, at indholdet af fibre i sofoderet i Holland er dobbelt så højt som herhjemme, og at de arbejder med et miks af fibre og ser på både opløselighed, fordøjelighed og passagehastighed af fibre.

Forskellige kosttilskud kunne også spille ind.

- Der ligger tilsyneladende noget viden her, som vi har overset i Danmark, siger han og tilføjer, at fodringsstrategien for søer også er forskellig i de to lande.

Søger besætninger

Nutrimin søger efter op til en håndfuld sohold, som i forsøgsperioden vil arbejde på at nedbringe sodødeligheden og følge den rådgivning, som både Nutrimin og hollandske specialister bidrager med.

- Vi lægger også op til et tæt samarbejde med besætningens øvrige rådgivere. Det har vi gode erfaringer med, understreger Anders Hedegård.

Når han dykker ned i afgangs- og dødsårsager for søer, så forventer han, at 80/20 reglen også vil gælde her.

- 80 procent af de søer, der lever for kort og aldrig når slagteriet, rammes af de samme 20 procent af årsager, forventer han.

Kan man få disse årsager frem i lyset, kunne det måske være en del af løsningen på en lavere sodødelighed.

- Vi har ikke sat os et bestemt mål for, hvilken reduktion vi vil opnå, men jeg så gerne, at vi kunne skære en fjerdedel af sodødeligheden med vores nye tiltag, siger Anders Hedegård.

Han understreger, at kampen i høj grad skal kæmpes på staldgangen.

- Tæt opfølgning og tæt samarbejde skal bringe os i mål, slutter Anders Hedegård.

Faktaboks

Projekt Soholdbarhed

  • Nutrimin søger fire til fem sohold
  • De vil modtage rådgivning fra Nutrimin og hollandske eksperter
  • Målet er at reducere sodødeligheden med en fjerdedel

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle