Forskere vil avle grise med lavere tendens til halebid

Ny forskning baserer sig på information om grisenes stifæller og studier af gener for at forbedre grisenes velfærd og reducere deres belastning på miljøet.

Et nyt forskningsprojekt bestræber sig på at forbedre grises velfærd ved at fremavle grise, der har lavere tendens til halebid og som udnytter foderet mere effektivt.

Det er Videncenter for Svineproduktion, der er gået sammen med Aarhus Universitet om forskningen. 

Der sigtes mod, at det bliver en gevinst for miljøet ved en mere effektiv udnyttelse af foderet. Det vil betyde en nedsat udledning af næringsstoffer og CO2 til miljøet.

Derudover vil det gavne landmandens økonomi i dét, at grise med en bedre fodereffektivitet koster mindre at gøre klar til slagtning. Derudover falder behovet for at kupere haler hos grise med nedsat tendens til halebid.

Nye metoder tages i brug

I forbindelse med forskningen tages nye metoder i brug, da det er svært at måle fodereffektivitet og social adfærd. Dette drejer sig af nye metoder til håndtering af gruppeinformationer med informationer om grisenes gener.

”Svin i stier påvirker hinanden. Det betyder, at individuelle målinger af forskellige egenskaber er påvirket af de andre grise i stien, f.eks. via det sociale hierarki, konkurrence om foderet og gensidig hjælp. De nye metoder til håndtering af gruppeinformationer vil gøre det muligt at øge avlsfremgangen for fodereffektivitet samtidig med, at adfærd kan blive en del af det danske svineavlerprogram” siger forskerne bag projektet. 

Faktaboks

Projektet

  • Navn: Avl for fodereffektivtet og adfærd hos grise grupper
  • Ledes af: Videncenter for Svineproduktion
  • Varighed: Tre år
  • Totale budget: 17,7 mio. kr. 
  • Aarhus Universitets del af projektet: 8,3 mio. kr. 
  • Finansiering af GUDP til Aarhus Universitet: 7,5 mio. kr. 

Emneord dyrevelfærd, forskning

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle