Af Lise Lotte Koldsø Pedersen, svinedyrlæge, Porcus
Landmænd og dyrlæger står af og til i en situation, fx i forbindelse med en obduktion, ved problemer efter fravænning eller i forbindelse med høst, hvor vi kommer til at snakke om E-vitamin og tilsætning af ekstra E-vitamin.
E-vitamin er livsnødvendigt for grise, da de ikke selv kan danne det, og skal have det tilført via foderet. E-vitamin er vigtigt for, at kroppens immunforsvar kan være effektivt.
Mangel på E-vitamin giver ud over et dårligere immunforsvar blandt andet svækkelse af muskler.
Syntetisk og naturligt E-vitamin
E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og er ligeledes en antioxidant, som beskytter celler og væv i kroppen mod udefrakommende skadelige stoffer. E-vitamin beskytter også fedtstoffer i kroppen mod at blive harske og nedbrudt.
E-vitamin kan opdeles i syntetisk og naturligt E-vitamin.
Det syntetiske E-vitamin (alfa-tokoferol) er bundet til acetat, og kræver et enzym produceret i tarmen til at fraspalte acetat, før den kan optages af grisen. Det naturlige E-vitamin (d-alfa-tokoferol) er mere ustabilt end den syntetiske, og holder sig dårligt, når den er iblandet en foderblanding. Den optages direkte - og dermed bedre, end den syntetiske.
Pattegrise forsynes af E-vitamin fra soens mælk, og derfor er det vigtigt, at diegivningsfoderet indeholder tilstrækkeligt med syntetisk E-vitamin, så pattegrisene bliver godt forsynede.
Ved fravænning udsættes grisene for stress i form af et nyt miljø, og nye bakterier og virus, som immunforsvaret skal tackle. Desuden forsynes grisene ikke længere med E-vitamin fra soens mælk, men grisene skal i stedet selv optage E-vitamin fra foderet.
Her er det vigtigt, at grisene tildeles naturligt E-vitamin, da grisene i de første to-tre uger efter fravænning ikke er i stand til at optage syntetisk E-vitamin, idet tarmen ikke producerer det enzym, som skal fraspalte acetat i syntetisk E-vitamin, førend det kan optages.
Det naturlige E-vitamin skal tilsættes i rigelig mængde, da grisene kun æder en lille mængde foder i den første tid.
Det er på dette tidspunkt ikke en god ide at tildele E-vitamin som støddosis, fordi det kan give grisene problemer med at udskille den tilovers værende mængde E-vitamin. Det er derimod bedre at give en lavere dosis på daglig basis og over længere tid.
Mulberry heart disease (akut E-vitamin mangel)
De typiske tegn på mangel i smågrise i klimastalden er pludselige dødsfald og flere tilfælde af hjernebetændelse.
Efter de første to-tre uger i fravænningsstalden begynder smågrisene at kunne optage det syntetiske E-vitamin.
E-vitamin spiller formentlig også en vigtig rolle hos polte og søer - både i forbindelse med brunst, faringstidspunkt og i dagene efter faring.
Der kan ses akutte dødsfald ved mangel på E-vitamin. I disse tilfælde er det i langt de fleste tilfælde de største og bedste grise, der dør – og typisk er det akut, uden nogen forudgående tegn på sygdom.
Ved obduktion findes sygdommen mulberry heart disease. Her ses omfattende blødninger i hjertemuskulaturen, og nogle gange kan der ligeledes ses hvide strøg, som skyldes vævsnød. Hjertet er ofte forstørret, og der kan ses en øget mængde væske i hjertesækken.
Et godt eksempel på Mulberry heart disease. Foto: Lars Rasmussen, Porcus
E-vitamin til nyhøstet korn
Ved brug af nyhøstet korn til svinefoder anbefales det ligeledes at tilsætte ekstra E-vitamin (50-100 mg ekstra pr. kg. færdigfoder), idet der ellers er en risiko for friskkornsforgiftning.
Nyhøstet korn fortærer E-vitamin, og det resulterer i, at grisene får for lidt. Enzymerne i det nyhøstede korn vil gå ind og reagere med fedtsyrerne i foderblandingen, og der vil blive dannet frie radikaler og peroxider, som er skadelige for grisene og forårsager pludselige dødsfald.
Her vil E-vitamin i kraft af sin rolle som antioxidant gå ind og forhindre dannelsen af frie radikaler og peroxider og dermed forhindre dødsfald.
De nyfravænnede grise skal have den ekstra E-vitamin i naturlig form, da de som nævnt ikke selv kan optage/omdanne den.
I løbet af efteråret bliver kornet lagerstabilt, og den E-vitaminfortærende effekt ophører. I løbet af november er problemet ofte væk, men en del besætninger vælger at tilføre ekstra hele året ud fra et forsigtighedsprincip.
Alt i alt er E-vitamin altså et livsvigtigt vitamin for grisen. Det er derfor vigtigt sammen med din dyrlæge at finde ud af, om dine grise er tilstrækkeligt forsynet med E-vitamin - ellers vil det på et tidspunkt give dig problemer med dødsfald.
Relaterede artikler
Kommentarer