Forstå vigtigheden af E-vitamin til grise på fem minutter

Der kan ses akutte dødsfald ved mangel på E-vitamin. I disse tilfælde er det i langt de fleste tilfælde de største og bedste grise, der dør – og typisk er det akut, uden nogen forudgående tegn på sygdom.

Af Lise Lotte Koldsø Pedersen, svinedyrlæge, Porcus

Landmænd og dyrlæger står af og til i en situation, fx i forbindelse med en obduktion, ved problemer efter fravænning eller i forbindelse med høst, hvor vi kommer til at snakke om E-vitamin og tilsætning af ekstra E-vitamin. 

E-vitamin er livsnødvendigt for grise, da de ikke selv kan danne det, og skal have det tilført via foderet. E-vitamin er vigtigt for, at kroppens immunforsvar kan være effektivt.

Mangel på E-vitamin giver ud over et dårligere immunforsvar blandt andet svækkelse af muskler.

Syntetisk og naturligt E-vitamin

E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og er ligeledes en antioxidant, som beskytter celler og væv i kroppen mod udefrakommende skadelige stoffer. E-vitamin beskytter også fedtstoffer i kroppen mod at blive harske og nedbrudt.

E-vitamin kan opdeles i syntetisk og naturligt E-vitamin.

Det syntetiske E-vitamin (alfa-tokoferol) er bundet til acetat, og kræver et enzym produceret i tarmen til at fraspalte acetat, før den kan optages af grisen. Det naturlige E-vitamin (d-alfa-tokoferol) er mere ustabilt end den syntetiske, og holder sig dårligt, når den er iblandet en foderblanding. Den optages direkte - og dermed bedre, end den syntetiske.

Pattegrise forsynes af E-vitamin fra soens mælk, og derfor er det vigtigt, at diegivningsfoderet indeholder tilstrækkeligt med syntetisk E-vitamin, så pattegrisene bliver godt forsynede. 

Ved fravænning udsættes grisene for stress i form af et nyt miljø, og nye bakterier og virus, som immunforsvaret skal tackle. Desuden forsynes grisene ikke længere med E-vitamin fra soens mælk, men grisene skal i stedet selv optage E-vitamin fra foderet.

Her er det vigtigt, at grisene tildeles naturligt E-vitamin, da grisene i de første to-tre uger efter fravænning ikke er i stand til at optage syntetisk E-vitamin, idet tarmen ikke producerer det enzym, som skal fraspalte acetat i syntetisk E-vitamin, førend det kan optages.

Det naturlige E-vitamin skal tilsættes i rigelig mængde, da grisene kun æder en lille mængde foder i den første tid. 

Det er på dette tidspunkt ikke en god ide at tildele E-vitamin som støddosis, fordi det kan give grisene problemer med at udskille den tilovers værende mængde E-vitamin. Det er derimod bedre at give en lavere dosis på daglig basis og over længere tid.

Mulberry heart disease (akut E-vitamin mangel)

De typiske tegn på mangel i smågrise i klimastalden er pludselige dødsfald og flere tilfælde af hjernebetændelse.

Efter de første to-tre uger i fravænningsstalden begynder smågrisene at kunne optage det syntetiske E-vitamin.

E-vitamin spiller formentlig også en vigtig rolle hos polte og søer - både i forbindelse med brunst, faringstidspunkt og i dagene efter faring.

Der kan ses akutte dødsfald ved mangel på E-vitamin. I disse tilfælde er det i langt de fleste tilfælde de største og bedste grise, der dør – og typisk er det akut, uden nogen forudgående tegn på sygdom.

Ved obduktion findes sygdommen mulberry heart disease. Her ses omfattende blødninger i hjertemuskulaturen, og nogle gange kan der ligeledes ses hvide strøg, som skyldes vævsnød. Hjertet er ofte forstørret, og der kan ses en øget mængde væske i hjertesækken. 

Et godt eksempel på Mulberry heart disease. Foto: Lars Rasmussen, Porcus

E-vitamin til nyhøstet korn

Ved brug af nyhøstet korn til svinefoder anbefales det ligeledes at tilsætte ekstra E-vitamin (50-100 mg ekstra pr. kg. færdigfoder), idet der ellers er en risiko for friskkornsforgiftning.

Nyhøstet korn fortærer E-vitamin, og det resulterer i, at grisene får for lidt. Enzymerne i det nyhøstede korn vil gå ind og reagere med fedtsyrerne i foderblandingen, og der vil blive dannet frie radikaler og peroxider, som er skadelige for grisene og forårsager pludselige dødsfald.

Her vil E-vitamin i kraft af sin rolle som antioxidant gå ind og forhindre dannelsen af frie radikaler og peroxider og dermed forhindre dødsfald. 

De nyfravænnede grise skal have den ekstra E-vitamin i naturlig form, da de som nævnt ikke selv kan optage/omdanne den.

I løbet af efteråret bliver kornet lagerstabilt, og den E-vitaminfortærende effekt ophører. I løbet af november er problemet ofte væk, men en del besætninger vælger at tilføre ekstra hele året ud fra et forsigtighedsprincip.

Alt i alt er E-vitamin altså et livsvigtigt vitamin for grisen. Det er derfor vigtigt sammen med din dyrlæge at finde ud af, om dine grise er tilstrækkeligt forsynet med E-vitamin - ellers vil det på et tidspunkt give dig problemer med dødsfald.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle