Full-line producent: Nyt korn giver ikke problemer

Blog fra svinebedriften: Thorben Agger har fået en ok kornhøst, og så har besøget af Thomas Jessen givet mærkbart mindre fejlstrøm.

Af Thorben Agger - fortalt til Morten Thomsen

SvinPlus-blogger Thorber Agger er i fuld gang med at så, efter en kornhøst som han vurderer som ok.
»Vi har nok høstet lidt under middel. Vårbyg har givet fra 3,5 til 8 ton pr. ha. Mindst på lerjord, der druknede i vand i maj, men til gengæld har vi avlet rekordudbytter på 8 ton på noget sandjord«, fortæller han.

Hveden bliver ikke vejet, før den lægges i silo, men han skønner, at den har givet lidt over middel. 

Han minder om, at både 2019 og 2020 var gode høstår, og at man derfor ikke skal blive skuffet, hvis 2021 ikke lever helt op til samme høje niveau.

»Men i det samlede billede skal vi heller ikke glemme 2018, der var ekstrem tør«, påpeger han.

Thorben Agger dyrker selv omkring tre fjerdedele, af det korn han fodrer op. Selvforsyningsgraden kunne være højere, hvis han ikke havde frø og raps med i sædskiftet, men det ændrer han næppe på.

»Halvdelen af mine slagtesvin får indkøbt færdigfoder. Jeg synes, at det er nemmere at få en god pris på færdigfoderet, når jeg bytter med raps og frø i forhold til at bytte med foderkorn«, forklarer han. 

Thorben Agger er lige nu ekstra glad for, at han fik bygget slagtesvinestalde for to et halvt år, så han ikke skal sælge smågrise. Han har ondt af sine kolleger, der skal sælge smågrise til meget lave priser lige nu. 

»Slagtsvinestaldene har vist sig at være en rigtig disposition«, konkluderer han. 

Produktionen kører uden de store problemer for tiden. Mælkeanlægget har ikke helt givet den fremgang i fravænningsvægt, som han havde håbet på, men fravænningsalderen har også været lavere, så en direkte sammenligning er ikke retfærdig. 

»Med de lave grisepriser vi har nu, overvejer vi at drosle ned på forbruget af mælk, men jeg er sikker på, at vi får noget for at have mælkeanlægget«, siger han. 

Tilsætningen af toksinbinder har han gjort permanent, i hvert fald i en periode. De problemer han tidligere kunne henføre til toksiner, er i hvert fald forsvundet.

»Overgangen til nyt korn er også forløbet uden problemer. Vi tilsætter ekstra e-vitamin, og så har vi faktisk ikke mærket noget«, siger han.

For tre måneder siden var Thomas Jessen på besøg i staldene for at finde fejlstrøm. Baggrunden var, at der i 8 ud af 10 stier i slagtesvinestalden var øresutteri eller halebid. 

Thomas Jessen påviste dengang fejlstrøm, der stammede fra gyllekølingen. Det blev fjernet, og siden er frekvensen af halebid eller øresutteri faldet markant.

»Vi ser det måske i en sti pr. stald. Det er en markant nedgang, så det har bestemt haft effekt«, siger han. 

Thorben Agger overvejer endda at få Thomas Jessen på et opfølgningsbesøg inden længe.

Faktaboks

Thorben Agger

  • Ejer af Ny Glarbjerg ved Lomborg i Vestjylland. Blogger til Svin Plus
  • Full-line produktion med 320 søer og årlig produktion af ca. 11.000 slagtesvin
  • Besætningen totalsaneret i foråret 2019
  • To rundbuestalde med 1.650 stipladser til slagtesvin indviet maj 2019
  • Indkøb af polte
  • Søer, smågrise og ca. 5.000 slagtesvin får tildelt hjemmeblandet foder. Ca. 6.000 slagtesvin er på færdigfoder
  • 290 hektar. Markplan til høst 2020 omfatter vårbyg, vinterhvede, frøgræs, vinterraps og havre

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle