Full-line producent ser ingen negativ effekt af prrs - tæt på alle grise vaccineret

Blog fra svinebedriften: Thorben Agger har snart en besætning, hvor alle grise er vaccineret mod prrs, som blev konstateret i september 2021. Næste gang der tages blodprøver - og dermed et tjek for prrs - er ved den årlige spf-sundhedsstatus senest ved udgangen af marts, og til den tid skulle alle tiltag gerne have fjernet sygdommen.

Af Thorben Agger - fortalt til Stig Bundgaard

I september fik jeg konstateret prrs i besætningen, som jeg fortalte i seneste blog fra midt november. Et af de vigtigste tiltag for at få skubbet prrs ud af staldene er vaccination.

Når jeg har vaccineret to uger mere i klimastalden, er vi helt igennem, og alle grise på bedriften vil være vaccineret mod prrs.

De indkøbte polte, som jeg får leveret en gang i kvartalet, og som er fra en prrs-fri leverandør, er jeg også begyndt at vaccinere mod prrs, ligesom de får et længere ophold i karantænestalden end normalt. Den seneste leverance af polte med 50 styk i alderen 10 til 18 uger fik jeg lige før jul.

De seneste par måneder har vi også skærpet opmærksomheden på at praktisere obligatorisk støvlevask med den opsatte højtryksrenser, når vi går fra klimastald eller slagtesvinestald over i sostalden, for at undgår at gensmitte søerne. 

Tjek for prrs sidst i marts

Næste gang, vi skal have taget blodprøver af grisene, er senest med udgangen af marts i forbindelse med den årlige SPF-sundhedsstatus. 

Her bliver der naturligvis også som standard tjekket for prrs hos de fravænnede grise. Der er ingen grund til at få tjekket for prrs via blodprøver tidligere, for vaccinationer og forskellige andre tiltag skal have tid til at virke.

Min vurdering er, at vi lige nu ikke ser nogen negativ effekt af prrs i besætningen. Det stemmer godt overens med, at vi i september heller ikke oplevede symptomer, og at smittetrykket nok et meget lavt.

Ifølge den nyeste e-kontrol ligger antal totalfødte for 4. kvartal 2021 på 17,9 grise pr. kuld, og det er akkurat samme tal som for 3. kvartal. Vaccinerne er formentlig først slået igennem fra december, så måske vil tallet stige for næste kvartalsopgørelse. Jeg vil meget gerne op på 19 totalfødte pr. kuld, som vi har været tidligere.

Faringsprocenten for 4. kvartal ligger på 90 procent, og det er samme niveau som i 3. kvartal. Det er ganske fint, for vi har tidligere været hele nede på 87-88 procent.

I klimastalden er den daglige tilvækst steget til 500 gram pr. dag i 4. kvartal mod 440 gram i 3. kvartal. Jeg tror ikke stigningen er prrs-relateret. Det er nok mere udtryk for de problemer, grisene havde med korn fra gammel høst.

daglig tilvækst hos slagtegrisene stabil

I slagtesvinestalden holdes den daglige tilvækst på 1.050 gram pr. dag i 4. kvartal, taget som gennemsnit af grise der får færdigfoder og grise der får hjemmeblanding.

Fra nytår går vi over til at registrere alle nøgletal for slagtegrisene som et gennemsnit af færdigfodring og hjemmeblanding. Det giver mere troværdige tal, og det har vi valgt på trods at vi så ikke mere kan se effektiviteten for hver af de to systemer.

Vi har hidtil opgjort tallene efter henholdsvis færdigfoder og hjemmeblanding, men det giver for usikre tal, fordi der nogle gange er behov for at flytte grise mellem de to stalde.

To fravænningsblandinger testet til zinkfri afvænning 

På det seneste har jeg eksperimenteret med zinkfri fravænning for nogle enkelte fravænningshold.

Jeg har prøvet to fravænningsgriseblandinger fra henholdsvis Vestjyllands Andel og Hornsyld Købmandsgård, og de har begge to fungeret udmærket.

Jeg har ikke oplevet diarre efter fravænning ved brug af de to blandinger, bortset fra den diarré vi oplever ca. 18 dage efter fravænning, uanset om vi bruger zink eller ej, idet vi har E. coli i besætningen. Derfor skal jeg også fortsætte med at behandle E. Coli med en tredags antibiotika-kur, efter zink er udfaset til juni.

Nu skal jeg så have tjekket grisenes vægt med vejehold, som jeg starter med i denne uge, for de to prøvede blandinger. Jeg tvivler på, at grisene kan holde tilvæksten på en zinkfri blanding, og jeg forventer det heller ikke.

Jeg regner med at afprøve mange forskellige fravænningsblandinger, før jeg finder den der passer bedst til min besætning.

Foderkontrakt udløber 1. marts

Jeg har opbrug det meget billige færdigfoder, jeg har haft på kontrakt til 170 kr. pr. hkg, og fodrer nu på færdigfoder til 210 kr. pr. hkg.

Foderkontrakten udløber med slutningen af februar, og så må jeg nok forvente at komme til at betale i omegnen af 240-255 kr. pr. hkg for færdigfoder. Vi vil ikke købe mere end en måned af gangen pt.

Jeg kan så småt begynde at se frem mod forårssæsonen i marken. Jeg har gyllekapacitet frem til marts, så her bør der ikke blive problemer. På den lettere del af jorden forventer jeg at kunne begynde såningen af vårbyg i februar, som jeg plejer.

Faktaboks

Thorben Agger

  • Ejer af Ny Glarbjerg ved Lomborg i Vestjylland. Blogger til Svin Plus
  • Full-line produktion med 320 søer og årlig produktion af ca. 11.000 slagtesvin
  • Besætningen totalsaneret i foråret 2019
  • To rundbuestalde med 1.650 stipladser til slagtesvin indviet maj 2019
  • Indkøb af polte
  • Søer, smågrise og ca. 5.000 slagtesvin får tildelt hjemmeblandet foder. Ca. 6.000 slagtesvin er på færdigfoder
  • 290 hektar. Markplan til høst 2020 omfatter vårbyg, vinterhvede, frøgræs, vinterraps og havre

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle