Gevinst for avlsarbejdet: Dyrlæger opdager sjælden mutation hos orner

Mutation hos orner gør, at sædceller ikke kan bevæge sig.

Da dyrlæger foretog en rutinescreening af sæd fra schweiziske avlsorner af racen Edelschwein, viste det sig at fem ornes sædceller ikke kunne svømme ordentligt, fordi deres haler var skæve.

Dyrlægerne havde en idé om, at den skæve hale kunne skyldes en mutation i ornernes genom, fortæller netavisen The Pig Site

Efterfølgende kortlagde forskere fra Zürichs tekniske universitet de fem orners genom, sammenlignede dem med normale orner og fandt frem til at de fem orner havde en mutation, som påvirker opbygningen af sædcellens hale. 

Det protein, der skal være med til at lave halen, bliver for kort, og derfor bliver halen "bygget" forkert.

Fordi man har fundet denne mutation, kan man nu teste grise, inden de bliver avlsorner, for at om de har denne mutation, og derfor ikke kan bruges til reproduktion.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle