God timeløn for at sigte hjemmeblandet grisefoder

Det kan give en ganske fin timeløn at sigte foder hver uge, påpeger svinekonsulent.

Det er bedre at gøre noget end at være passiv, og hvis du vil spare på foderforbruget, så skal du i gang med at sigte noget korn eller foder.

Sådan lyder anbefalingen fra Jonas Bøge Breinholt, konsulent hos Velas, i det seneste nummer af nyhedsbrevet Trynekontakt.

Et nyt foreløbigt Seges-forsøg har nemlig påvist, at du som svineproducent lige så godt kan sigte færdigblandet foder.

Det er dog ikke bedre end kun at sigte kornet, men det er bedre end slet ikke at sigte noget som helst.

"Jeg er kommet på en del gårde, hvor den sorte kasse med Bygholm-sigten enten er væk, eller hvor støvet på den viser, at den ikke bliver brugt særlig tit. Det kan nogle gange undre mig, at det ikke bare er en ugentlig rutine at sigte sit foder/korn. For det har en betydning på foderforbruget, det har flere forsøg vist," fortæller Jonas Bøge Breinholt.

Et eksempel: Timeløn på 1.153 kr.

En forskel på 0,02 FEsv pr. kg. tilvækst svarer til 2,40 kr. pr. slagtesvin.

Hvis nu man kan finde sin Bygholm sigte, så tager det små seks minutter pr. prøve at ryste. Husk du kun skal ryste i to minutter, men du skal også lige have tid til at finde en prøve og notere den.

Hvis nu man har seks siloer med hjemmeblandet foder = det er 36 min. om ugen, svarende til 31,2 timer om året.

15.000 producerede slagtesvin om året, med et foderforbrug der er 0,02 FEsv for højt på grund af for groft foder svarer til 37.000 kr., hvilket giver en timeløn på 1.153 kr. i timen.

Det kan altså godt betale sig at sigte foder hver uge, konkluderer Jonas Bøge Breinholt.

Skivemølle eller slaglemølle

Forsøget viser også, at der er forskel på en skivemølle og en slaglemølle, hvis man bruger en anden sigte end den mere normale Bygholm sigte.

Skioldsigten bruger en anden grundide på at sigte, hvor man ud fra vægten udregner, hvor fint foderet og kornet er. Her skal man passe på, at man ikke får lavet sit foder alt for groft. Det skyldes at Skivemøllens partikler under 1mm vejer mere, end hvis formalet på en slaglemølle.

I tabellen ses, hvad fordelingen skal være, hvis du bruger en Skioldsigte eller en anden type vægtsigte på forskellige mølletyper.

Tabel 1. Fordeling afhængig af sigte

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle