Griseproducent banker dødeligheden ned med brug af syre

Jeppe Bang Jensen, Ullerslev, er kommet problemer med gærceller i sit vådfoderanlæg til livs ved skift til Selko BE+. Dødeligheden er samtidig faldet kraftigt. Artiklen er publiceret første gang i fagmagasinet GRIS, april 2022.

Artiklen er publiceret første gang i fagmagasinet Gris, april 2022

Jeppe Bang Jensen er griseproducent af den skole, hvor driften løbende skal forsøges at optimeres.

På det østfynske landbrug, som han driver med sin far i et I/S og består af drift af 600 hektar og stalde til 16.000 frats-grise og 8.000 30-100 kgs-grise, har han haft en udfordring, som fik ham i tænkeboks.

- Vi døjede gennem længere tid med mærkelige dødsfald hos grisene, og vi mistede en gris om dagen på vores site med 8.000 grise. Vi synes ellers, at vi gør alt efter bogen, og f.eks. bliver vores vådfodertank vasket dagligt, fortæller Jeppe Bang Jensen. 

En obduktion viste clostridium, men Jeppe Bang Jensen gik et skridt videre for at bore i sagen.

Næste skridt mod løsningen kom, da han reagerede på en Facebook-kampagne, som Trouw Nutrition kører, og hvor han kunne indsende nogle foderprøver.

- Jeg havde ikke så mange betænkeligheder, da jeg havde alt at vinde ved at få analyseret mit foder, fordi det var gratis, forklarer han. 

Prøverne gav det svar, han længe havde efterlyst. Der var 12 mio. CFU/ml gærceller i rørstrengen og 7,5 mio. CFU/ml gærceller i vådfoderkarret. Grænsen er en mio. gærceller CFU/ml foder.

Hidtil har Jeppe Bang Jessen gjort brug af myresyre med 2,9 promilles tildeling - cirka en fordobling af anbefalingen, uden det altså har holdt gærcellekoncentrationen nede.

- Vi ser tit, at mange har brugt myresyre gennem mange år, og så har gærcellerne tilpasset sig myresyren, forklarer Palle Hemmingensen, Trouw Nutrition, der sammen med Jeppe Bang Jensen fandt frem til, at Selko BE+, der bl.a. består af syv forskellige syrer, kunne være løsningen.

Det viste det sig at være.

- Vi ser ikke længere de gaspustergrise, som vi havde før. Dødeligheden på ejendommen er faldet fra 6 procent til 1,4 procent, og vores mål er nu at komme under 1 procent, siger Jeppe Bang Jensen.

To procentpoint af faldet for dødeligheden tilskriver Jeppe Bang Jensen, at han siden indførelsen af Selko BE+ er gået væk fra indkøb af LY-galtgrise. Det skifte slår først fuldt igennem ved e-kontrollen efter 1. kvartal.


Palle Hemmingsen, Trouw Nutrition, har hjulpet med at få styr på gærcellerne i vådfoderanlægget hos Jeppe Bang Jensen. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Skifter mellem myresyre og Selko-syre

Jeppe Bang Jensen har valgt ikke at køre 100 procent med Selko-syren, men skifter løbende med myresyre.

- Mandag til fredag benytter jeg myresyre med 1,8 promilles tildeling, Fredag efter fodring og frem til fodringen mandag morgen bruger vi 1,8 promille Selko BE+. Det er for at minimere omkostningerne til syre og samtidig have en høj fodersundhed, forklarer han, der foruden lavere dødelighed ikke ser samme antal efternølere som tidligere. 

Selko-syren blev taget i brug på bedriften 1. oktober 2021, og for at sikre, at syren har haft en effekt, er der igen taget prøver for at måle på forekomsten af gærceller.

- En ting er de kliniske tegn, man kan se i stierne, noget andet er hvad prøverne viser. Vi fik taget prøver i vådfodertanken, i starten, midten og slutningen af rørstrengen, og mens tre af prøverne viste, at gærcellerne var væk, var der syv mio. gærceller i den prøve, der var taget i midten af rørstrengen inde i en sektion. Den prøve betragter vi som en fejl, siger Palle Hemmingsen.


For at økonomisere skifter Jeppe Bang Jensen mellem brugen af Selko BE+ og myresyre. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Har løsning til zinkfri

Som noget forholdsvis nyt har Jeppe Bang Jensen også valgt at tage produktet Selko PH E ind til i fodringen af sine 7 kgs-grise som forberedelse til en zinkfri fremtid.

Produktet er ifølge Palle Hemmingsen særligt, fordi det bl.a. har bufferede organiske syrer, der også sikrer effekt ude i tyndtarmen mod E. coli og salmonella.

- Jeg har foreløbig brugt produktet på to ugehold og har ikke problemer med coli længere. Uden zink har vi en fin tilvækst på 463 gram med 5,8 kg i indsættelsesvægt og en afgangsvægt på 24,9 kg, siger Jeppe Bang Jensen tilfreds.

Hans procedure for at sikre et effektivt zinkfrit alternativ er, at han ved modtagelse af grise tildeler Selko-produktet de første tre dage og dag fire til syv benyttes Lismay for at dæmme op mod den voldsomme diarré, der normalt kommer omkring dag fire.

I uge to benytter han Selkosyren mandag til onsdag og derefter i fem dage Tylocure. Frem til fjerde uge anvendes igen Selko-syren i en dosis på to promille. 

Palle Hemmingsen tror på, at Selko PH E-syren er et godt alternativ til medicinsk zink.

- Vores Selko-syre var med, da SvineRådgivningen for nyligt lavede en recept på zinkfri fodring på Testgris, og den blev også brugt, da vi var et af de zinkfrie koncepter, som Seges Innovation udpegede som reelle alternativer til zink, da de lavede en stor test for nogle år siden, fremhæver han.

Faktaboks

Problemer med gærceller

  • Gærceller i vådfoderanlæg er et problem, der kan afhjælpes med de rigtige syrer.
  • Gærceller æder af næringsstofferne i foderet, og den nedbrydning kan danne CO2, der bl.a. danner gaslommer i foderanlægget.
  • Høj dødelighed er ikke ualmindeligt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle