
Arbejdsmiljø har alle dage været en vigtig ingrediens på soejendommen Kongshoved på Kegnæs øst for Sønderborg.
Jens Ole Bladt modtog helt tilbage i 2010 Landbrugets Arbejdsmiljøpris på grund af en arbejdsplads, der gav tillid, tryghed og dialog.
De ord flugter særdeles godt på dem måde, hans søn Jakob Bladt tænker ledelse på.
- Vi ønsker dialogen med vores ansatte, uanset om det er personligt eller management. Vi stræber efter at skabe en hyggelig og hjemlig stemning på arbejdspladsen, siger Jakob Bladt og erklærer sig stolt over en stabil medarbejderstab.
- Stabile medarbejdere er et stort fokuspunkt for os. Vi har fire ansatte, der har haft ti års jubilæum, og en har været 17 år hos os, uddyber han.
Sociale arrangementer er hjørnesten
For nylig deltog Jakob Bladt i en TV-serie om bæredygtighed, hvor et af nedslagene var bedriftens fællesskab med mange sociale arrangementer. Fire gange årligt er der bowling, udflugter, Segway-kørsel eller noget fjerde.
- Vi har også spontane arrangementer, som da de ansatte ville se fodbold sammen, og det er vigtigt for sammenholdet, siger Jakob Bladt og understreger, at social omgang er en hjørnesten for, hvordan Kongshoved drives.
Han er sammen med sin kæreste netop flyttet ind i stuehuset på Kongshoved, mens hans forældre er flyttet ud. Sammen har far og søn stiftet et fælles selskab om griseproduktionen, der består af 1.400 årssøer og salg af 7 og 30 kilos-grise til både lokale og eksport.
Jakob Bladt er tiende generation, og han glæder sig over at være selvstændig landmand.
- Lige fra jeg var helt lille, har jeg interesseret mig voldsomt for grise. Mange af mine kammerater var interesserede i marken, men da min fars passion lå indenfor griseproduktion og min både ved grisene og planteavlen, har jeg siden jeg kom hjem for fem år siden, sat mig ind i markbruget og har også ansvaret for klimastaldene, forklarer han.
Jakob Bladt erklærer sig åben over for nye krav, som griseerhvervet stilles over for.
- Jeg er ikke bekymret for fremtiden Vi skal præstere og tilrette os for at blive her. Det gælder også for andre virksomheder. CO2-reduktionen på 55-65 procent vil kræve, at vi får fart på, men lad os nu bare komme i gang og se, hvor langt vi kan komme, siger han og nævner, at Kongshoveds fremtid kan byde på dyrkning af flere hestebønner, sorter af soja, der kan dyrkes i Danmark.
Stop for kastration, som er nævnt i Vision 2050-planen, er han også klar på, mens han er mere spændt på, hvordan det vil gå med at droppe halekupering.
- Jeg vil have paraderne oppe, når der kommer uacceptable krav, men først og fremmest handler det om at føre en åben dialog, hvad enten det er regler eller vores ansatte, siger han.
Strategi, økonomi og virksomhedsledelse står højt på listen over Jakob Bladts daglige arbejdsopgaver, som han i en vis grad udfører fra sit kontor. Foto: Søren Tobberup Hansen
Deltog i TV-serie om bæredygtighed
Jakob Bladt mener bæredygtighed, når han siger det, og derfor var han også et oplagt valg til en TV-serie, da han blevet spottet ved et LandboSyd-arrangement, hvor han holdt oplæg om ESG.
I TV-serien Jagten på bæredygtighed, der består af tre afsnit, har deltagelse af tre forskellige landmænd og kan ses via blandt andet seges.tv, kommer Jakob Brandt ind på emner som præcisionsjordbrug, gyllekøling og sociale aktiviteter.
Emner, han betragter som bæredygtige på hver sin måde, og emner, han tager meget seriøst.
- Bæredygtighed er hele vores eksistensgrundlag. Det handler for mig om at tænke på klimaet og en generel bæredygtighed, hvor det selvfølgelig også drejer sig om at være økonomisk bæredygtig, forklarer Jakob Bladt, der har fået mange reaktioner efter sin medvirken i TV-serien.
- Vi har i forvejen en god dialog med vores naboer, og den er ligesom blusset op igen, fordi mange her omkring Kegnæs har set serien. Jeg synes, jeg har fået god respons og feedback, siger han og fortsætter:
- Jeg vil gerne bidrage til, at vi fra landbrugets side kan være så faktaorienteret som muligt, og kan jeg ved at deltage i en TV-serie om landbruget og bæredygtighed og dermed bidrage en smule med fakta, gør jeg gerne det.
At Jakob Bladt gerne går forrest, når det kommer til nye ting, kommer ikke fra fremmede.
- Min far siger altid, at der ikke findes problemer, men udfordringer, som er til for at blive løst, siger han og uddyber:
- Bæredygtighed har vi arbejdet med længe. Om det er Vision 2050 eller andet, vælger vi at se muligheder frem for at have armene over kors. For godt ti år siden satte min far et solcelleanlæg op på 1,2 hektar, han fik også installeret det første DCW-anlæg til landbruget, som, fordi vi kom så tidligt med, har haft indflydelse på udviklingen af vandrensning.
Faktaboks
Kongshoved
- 1.400 årssøer samt salg af 7 og 30 kilos-grise
Relaterede artikler
Kommentarer