Griseproducenter ramt af frustration og usikkerhed - det kan vi lære

Ugen På Spidsen: Isoleret set er noteringen ikke ringe, men den dækker langt fra omkostningerne hos hovedparten af producenterne, skriver denne uges klummeskribent på Gris.

Usikkerhed og frustration er to ord, der bedst dækker griseproducenternes situation lige nu.

Usikkerhed, fordi der ikke er klare indikationer på, hvor hverken foderpriser eller notering bevæger sig hen eller i hvilket tempo. Smågriseeksporten er også ramt af en opbremsning, der skaber usikkerhed for griseeksportører.

Frustration, fordi man ikke som griseproducent kan gøre ret meget ved det, heller ikke selv om effektiviteten i stalden er god. 

Nogle klarer sig bedre end andre

De producenter, der står bedst, har en høj selvforsyningsgrad med korn eller har købt den manglende kornmængde ind til en rimelig pris i høst. De har også dækket sig af med protein i god tid.

Producenter med både søer og slagtegrise klarer sig alt andet lige bedre end specialiserede producenter. 
Omvendt står griseproducenter, der køber foder til dagspris og sælger smågrise til eksport, meget dårligt.

Et ord som styrtblødning dækker nok bedst situationen, som i løbet af kort tid uundgåeligt fører til konkurser og lukninger. 

LÆRDOM: Dæk af på omkostningssiden

Det, vi kan lære, er, at man skal dække sig af på omkostningssiden.

Først og fremmest foder, som nu udgør en endnu større del af omkostningen ved griseproduktion end tidligere, men også en post som energi er steget markant.

Isoleret set er noteringen ikke ringe, men den dækker langt fra omkostningerne hos hovedparten. 

Stiger noteringen ikke markant i løbet af kort tid, vil produktionen til gengæld falde. Det vil forhåbentlig gavne, dem der klarer sig igennem. 

 

Morten Thomsen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle