Høj grisedødelighed frustrerer: Vi kommer ikke uden om én ting

Ugen På Spidsen: Det er umuligt at undgå dødsfald, men jeg oplever en frustration i mange besætninger over, at det tilsyneladende går i den forkerte retning, selvom man synes, at man gør hvad man kan. Og vi kommer ikke uden om nye avlsmål hos grise i vækst , skriver ugens klummeskribent på Gris.

Der bliver født mange grise, men ikke alle overlever frem til fravænning. 

Efter fravænning dør mellem tre og fire procent af de indsatte smågrise, før de når 30 kg. 

I slagtegrisestalden er billedet stort set det samme: Mellem tre og fire procent af de indsatte smågrise bliver aflivet eller dør, før de når slagtevægten.

I sobesætningerne oplever man også, at en del søer ikke får det lange produktive liv, de kunne have fået. I gennemsnit dør 15 procent af søerne. 

Vi kan ikke undgå dødsfald, men jeg oplever en frustration i mange besætninger over, at det tilsyneladende går i den forkerte retning, selvom man synes, at man gør hvad man kan.

Det er uheldigt af flere årsager. Uheldigt for de grise, der ikke overlever. Uheldigt for det personale, der oplever, at deres indsats ikke bliver en succes. Uheldigt for erhvervets omdømme og for økonomien.

Avlsmål skal ændres

Hvad kan vi gøre ved det?

Flere ting, blandt andet har VKST fundet kampagnen SoLiv frem igen. Otte besætninger har reduceret sodødeligheden fra 21 til 17 procent. Redskaberne er for eksempel klovbeskæring, større brug af sygestier, særskilt transport fremfor aflivning, fokus på poltes opvækst og fodertilpasning.

Management kan nok få os et stykke af vejen, men vi kommer ikke uden om, at avlsmålene skal ændres for grise i vækst, så der bliver mindre vægt på tilvækst og foderforbrug og mere på styrke.

Hos søerne skal der mere vægt på holdbarhed og mindre på vægt på levendefødte.

Avl & Genetik hos Landbrug & Fødevarer ser allerede i den retning. 

Morten Thomsen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle