Halm giver udfordringer med svampetoksiner i grisestalden

Alltech har analyseret en del halmprøver i år, og de viser i mange tilfælde høje niveauer af svampetoksiner.

Halm giver igen problemer med svampetoksiner, som kan forårsage produktionsproblemer i de danske grisestalde.

Det var meldingen fra Alltechs Per Laustsen, da han for nylig var indlægsholder på et fagligt møde i Østervrå, som LVK stod bag.

Alltech har kun taget analyser for svampetoksiner i de seneste par år, men antallet er stigende.

- Halmprøver har virkelig taget fart i år. Vi sender p.t. seks-syv prøver ind fra jer producenter hver uge. Der er mange med røde niveauer.

Der kan være to naboer, hvor den ene ikke har toksiner, mens den anden er fyldt med toksiner. Det er meget varieret, men der er lidt flere på Sjælland, som formentlig skyldes flere svampeangreb på hveden, sagde han.

- Hos søerne, hvor vi især bruger halm til de drægtige dyr, viser prøverne, at cirka halvdelen af dem skal I reagere på, fortalte han.

Der er registreret 3,3 mykotoksiner i gennemsnit i samlet 64 halmprøver.

Korn giver ikke problemer

Trods udfordringerne med toksiner i halm er vurderingen af dansk korn ganske anderledes.

- Korn ser hammergodt ud i år. Vi har 57 prøver af hvede i år fra Danmark, fortalte Per Laustsen, der dog nævnte, at der for kort tid siden var indløbet en kornprøve, der gav negativt udsving.

- Der er en enkelt rød prøve, vi har fået ind for 14 dage siden, og det er en lagerskade, som typisk kommer nu. Det er træls at få sådan en prøve ind, for det er korn, der er høstet rigtig flot, men man har bare lige glemt at opbevare kornet ordentligt. De prøver ser vi hvert eneste år, sagde han og opfordrede til løbende at belufte sit korn.

Byg med foreløbig 55 prøver så også godt ud med udsving med toksiner som følge af enkelte lagerskader.

Udfordringerne med svampetoksiner ser LVK-dyrlæge Tage Rødbro også i sin dagligdag i staldene.

- Jeg føler, svampetoksiner er et stigende problem mange steder. Vi ser kraftig stigning i yverødem i forhold til andre år og sorte og visne patter hos gylte, jeg ikke kan mindes at have oplevet nogensinde, sagde Tage Rødbro, der har set tilfældene i besætninger med både hjemmeblandet foder og fabriksfoder.

Dårlige malkninger, uens kuld og nedsat tilvækst i klimastalden er andre negative effekter, han har oplevet.

Til gengæld har han i modsætning til tidligere ikke mødt hævede kønslæber hos nyfødte grise eller reproduktionsproblemer.

Faktaboks

Mykotoksiner

  • Mykotoksiner eller svampetoksiner er et giftstof, der produceres naturligt af mug og skimmel.
  • Alltech oplyser, at der findes flere end 500 mykotoksiner.
  • Toksiner kan dannes i marken og under lagring.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle