Han vil løfte salget af sopolte til det dobbelte i 2023

Bovbjerg Genetics, der er en af to opformeringsbesætninger med Topigs Norsvin-genetik, vil indgå i partnerskaber for at indfri ambitionen om et salg af cirka 20.000 sopolte årligt.

Siden 2018 har Bovbjerg Genetics haft tilladelse til at sælge sopolte på basis af genetik fra norsk-hollandske Topigs Norsvin, der er verdens næststørste selskab inden for svinegenetik.

I første omgang skete salget fra først en og siden to besætninger placeret ved Horsens og Thisted.

Nu løfter selskabet, der har Danmarks største økologiske svineproducent, Bertel Hestbjerg, og Henrik Bovbjerg som ejere, sine ambitioner til det dobbelte.

De nuværende 1.050 renracede landrace-søer skal i 2023 gerne være vækstet til cirka 2.000 søer.

Vejen dertil skal ikke ske gennem investeringer i jord og bygninger, men derimod bygge videre på den hidtidige strategi, hvor staldanlæg er lejet til at drive svineavl.

»Vi er på udkig efter to-tre svineproduktioner, som vi kan indgå i et samarbejde med. Vi har ikke lagt os fast på en model, men det kan f.eks. være en landmand, der måske ikke vil passe grise, men koncentrere sig om sin jord.

Det kan være investeringsselskaber, som har en pose penge. De vil investere i landbrugsjord, men ikke stå for svineproduktionen, og der kan vi være en oplagt partner. Det kan også være en producent, der vil ombygge sin farestald til løse søer, som vi inden for tre år vil have vores produktion omlagt til«, siger Martin Krusborg Jakobsen, direktør i Bovbjerg Genetics,

Stor interesse for genetikken

De ambitiøse planer har grobund i et indtil nu stabilt og højt salg af sopolte til danske aftagere. Interessen forbliver høj for genetikken.

»Vi ved ikke, hvor meget vi kan vækste på den længere bane, men vi vil vækste i takt med efterspørgslen, og den ser vi fordoblet inden for de næste par år«, siger han.

Selskabet vil samtidig forsøge at opretholde en meget stor markedsandel af de sopolte med Topigs Norsvin-genetik, der sælges i Danmark.

»Fremover er det vores målsætning, at vi har mindst halvdelen af sopolte-salget i Danmark med Topigs Norsvin-genetik«, fastslår han og uddyber:

»De danske svineproducenter er i dag overbevist om kvaliteten af vores genetik, og jeg får flere gange om ugen henvendelser fra producenter, der vil høre om vores dyr. Derfor har vi også en klar forventning om, at markedet for vores dyr kan vokse«.

Faktaboks

4 facts om Bovbjerg Genetics

  1. Opstart: Siden efteråret 2018 har Bovbjerg Genetics solgt sopolte med Topigs Norsvin-genetik.
  2. Omfang: Selskabet har i dag to opformeringsbesætninger med samlet 1.050 renracede landrace-søer.
  3. Kendetegn: Topigs Norsvin-genetikken er kendetegnet ved mindre kuld, men ifølge selskabet mere levedygtige og større pattegrise end konkurrenterne. Topigs Norsvin går efter 35 grise pr. årsso, mælkeanlæg er ikke nødvendigt og maksimalt fem procent ammesøer. 
  4. Løse søer: Bovbjerg Genetics har udarbejdet et dogme, der vil sikre, at deres produktion af sopolte skal ske i farestalden med løsgående søer. Det er ikke tilfældet i dag, men det skal ændres inden for tre år.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle