Har dine smågrise god velfærd - se tjeklisten her

Smågrisenes velfærd kan vurderes ud fra fysiologiske samt sundheds- og adfærdsmæssige observationer hos grisene. Tjek om dine grise har trives godt på alle punkter.

Velfærd for grise er svært at måle. Hvilke faktorer der har betydning for velfærden, er nemlig forskellige afhængig af hvem man spørger. Dette kan være påvirket af både kultur og religion eller videnskabelig eller politiske baggrund. 

Netmediet PigProgress har alligevel forsøgt at give et bud på, hvordan velfærden for smågrise på en bedrift kan bedømmes.

Her bliver der taget højde for fysiologiske samt sundheds- og adfærdsmæssige kriterier og der anvendes overordnet to parametrer: Godt staldanlæg og god sundhed. 

I vurderingen bliver de fleste parametre opdelt i tre niveauer og tildelt en score mellem nul og to. Nul gives ved fravær eller lav tilstedeværelse af parameter og to gives ved en højere grad af tilstedeværelsen af parameteren.

1. Staldanlæg: Liggekomfort og temperatur

Et godt staldanlæg skal blandt andet tilbyde grisene et ordentligt sted at ligge og et godt indeklima med en passende temperatur. 

Liggekomfort

Liggekomfort vurderes ud fra, hvor meget gødning der er på smågrisene. Dette vurderes både for hver enkelt gris og for alle grise i stien.

Når man vurderer den enkelte gris, skelner man mellem, om over eller under ti procent af grisens krop er dækket af gødning. For hele stien skelner man ved, om ingen grise eller over eller under 50 procent af grisene i stien er dækket af gødning.

Temperatur

Passende temperatur vurderes ud fra to kriterier.

Den første er, om grisene har øget vejrtrækning (halser = mindst 55 åndedrag pr. minut) ) gennem munden. Her bedømmes alle grise i stien, og det vurderers om der ingen halsning sker, eller over eller under 20 procent af grisene hasder.

Det andet kriterie er, om grisene putter sig op ad hinanden (= mindst halvdelen af kroppen er i kontakt med en anden gris samtidig med at de har plads til at brede sig). Her vurderers, om der slet ikke sker putning eller om over eller under 20 procent af grisene har denne adfærd.

Øget vejrtrækning indikerer, at temperaturen i stalden er for høj, mens temperaturen er for lav hvis grisene putter sig. 

2. God sundhed

God sundhed blandt grisene deles op i blandt andet fravær af skader og fravær af sygdom. 

Fravær af skader

Fravær af skader er vurderet ud fra fravær af halthed (en eller flere lemmer kan ikke anvendes normalt) hos grisene i stien.

Her er der tre niveauer: ingen halthed i stien, en gris udviser moderat halthed eller mere end en gris udviser moderat halthed/en gris udviser alvorlig halthed. 

Fravær af sygdom

Fravær af sygdom vurderes ud fra flere parametre. Det er hoste og nys, eller vejrtrækningsproblemer, samt rektal prolaps, hvor tarmene er tilsyne ved rektum, og lammet bagpart.

Vejtrækningsproblemer (brystet stiger og falder tydeligt med vejrtrækningen) vurderers i tre niveauer: ingen grise, mindst en gris eller mere end en gris har probelmer.

Rektal prolaps vurderes i to niveauer: ingen grise i stien eller mindst en gris har rektal prolaps. 

Grise med lammet bagpart har svært ved at holde bagben sammen og derfor også kunne at stå. Disse grise kaldes også svømmere. Her er tre niveauer: ingen grise, en gris eller mere end en gris. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle