Her er fem råd til bedre økonomi i slagtesvin - hvad holder dig tilbage?

Ugen på Spidsen: Ugens klummeskribent fremhæver fem gode råd til en effektiv slagtesvineproduktion.

Det går fremad med effektiviteten i slagtesvineproduktionen, men ifølge konsulent Jes Callesen, SvineRådgivningen, kan det gå endnu bedre, og indtjeningen kan øges.

Det kom frem på et fodermøde i denne uge, hvor han kom med nogle konkrete råd til slagtesvineproducenter, som jeg synes, man kan blive klogere af.

1. Kvaliteten af de indkøbte smågrise skal være bedre

Ved du fx hvilken avlsstrategi din leverandør bruger?

Ifølge Seges var der i 2010 hele 30 procent af soholderne, der hverken indkøbte polte eller havde hjemmeavl. Ingen eller dårlig avl kan betyde helt op til 70 kr. ringere dækningsbidrag for et slagtesvin.

2. Pristillæg

Det er ok at betale et tillæg, hvis du køber en højere kvalitet end standarden i markedet, men mange betaler blot tillæg uden at få noget igen.

Man kan give tillæg hvis grisene fx har samme alder fremfor samme vægt, eller hvis de har fået groftformalet foder før salg. Både sælger og køber skal vide, hvad tillægget gives for, og at det bortfalder, hvis betingelsen ikke længere er opfyldt.

3. Dårlig opstart

Mange steder halter det fortsat med udtørringen før indsættelse.

Brug som tommelfingerregel 0,5 liter olie pr. m2 stald. Du skal kunne måle mindst 22 grader på betonspalterne ved indsættelse.

God udtørring koster omkring to kr. pr. gris, men pengene kommer igen i form af bedre tilvækst og mindre diarré og ledbetændelse.

4. Forstyrrelser i vækstperioden

Mange lader tre-fire stier stå tomme de første uger, hvorefter de plukker et par grise i hver sti, og flytter til de tomme.

Udnyt i stedet alle stier på nær én. Flyt en dårlig gris så snart du opdager den. Hver gang man piller i stien så forstyrrer man rangorden og dermed tilvækst.

5. Formalingsgrad

Utrivelige og blege grise skyldes ofte mavesår.

Find balancen i din besætning. Lav ugentlige sigteprøver af foderet og sammelign med resultatet af mave-USK, der koster 1700 kr. for 25 maver. Vurder også, om smågrisene måske allerede har mavesår ved køb.

 

Endelig slog Jes Callesen til lyd for, at udvejning kan blive bedre. Stil dig ikke tilfreds med 92 procent i basis. 98-99 er opnåeligt, endda med en relativ høj slagtevægt, blot spredningen er lille.

Alt i alt pegede Jes Callesen på tiltag, der kan give fra 10 til tæt ved 100 kr. pr. slagtesvin. Det vil gøre en stor forskel i de fleste besætninger.

Hvad holder dig tilbage?

 

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle