Her er skinken billig - hvorfor så dyr i Danmark?

Ugen På Spidsen: Hjemvendt fra ferie i Spanien undrer ugens klummeskribent på Gris sig over prisforskellene på fødevarer i spanske og danske supermarkeder.

Spanien har været familiens feriemål de senere år. En konstant sol og god varme tiltrækker, og bliver det for varmt, som det var i juli i år, kan slentreturen i byerne bare foregå inde i et dejligt nedkølet supermarked med et fantastisk udvalg af for eksempel grønt og kød.

Søger man ly for solens stråler i supermarkedet er der med danske briller god grund til at spærre øjnene op. For har de i Spanien overhovedet opdaget, at der er ultrahøj inflation og massive prisstigninger på fødevarer i år?

Jeg kan godt være i tvivl, efter i min sommerferie at have gennemgået mange fødevarepriser og sammenlignet med de danske priser.

Danmark på kedelig førsteplads

Lad os tage det faktuelle først.

I EU-27 indtager Danmark ifølge Eurostat en kedelig førsteplads ved at have de højeste forbrugerpriser med et indeks på 141,3. EU-27 er indeks 100. Spanien er næsten gennemsnitlig i EU med indeks 96,6.

At der er den forskel er meget tydelig, når man har pakket sine varer i en meget praktisk genbrugspose/taske til iøvrigt billige 3,75 kroner og får udleveret sin bon. 

I Malaga og Madrid, hvor familien nød årets sommerferie, fornemmede man på ingen måde tilbageholdenhed. Der var kø om formiddagen, når supermarkederne åbnede, og generelt fyldt med kunder.

I Danmark er det tydeligt, at der er strammet op på forbruget, når fødevarerne skal i indkøbskurven.

Kødbakkerne viger folk uden om - og tit ender de på slagtilbud, fordi de skal sælges inden sidste holdbarhedsdato.

Den billede stemmer også overens med Eurostat-tal, der viser, at det danske detailsalg er faldet 9,5 procent det seneste år. I Spanien er tallet plus 0,4 procent. 

Man tror næsten ikke sine egne øjne, når man ser prisen på 2,60 korner for en nybagt crossaint fra Mercadona-supermarkedskæden. Crossainterne var glimrende, selv om de var uden chokolade. Brød er generelt meget billigt i Spanien. Foto: Søren Tobberup Hansen

Jeg undrer mig over store prisforskelle

Generelt er forbruget af fødevarer faldende, men jeg kan undre mig over, at der kan være så store prisforskelle på fødevarer.

Jeg er udmærket klar over, at lønniveau og omkostningsniveau  er lavere i Spanien end i Danmark, men godt 40 procent i forskel i forbrugerpriser, det kan godt undre mig - og så kan jeg i den sammenhæng slet ikke lade være med at fundere over, at den spanske grisenotering til gengæld er langt højere end den danske notering.

Søren Tobberup Hansen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle