Her kan du spare på varme- og elregningen i grisestalden 

Der kan især optimeres på, hvornår varmelamperne i farestalden slukkes, påpeger konsulent.

Af Lars Winther, svinerådgiver, LandboNord SvineRådgivning

Alle er i en ny virkelighed angående de voldsomme stigninger på el og varme.

Der er på de fleste ejendomme nogle ting, som er relevant at optimere, så besparelserne og forbruget er de rigtige steder.

Utætheder og cirkulationspumper

Det er stadigvæk vigtigt at få tørret staldene ordentligt ud inden indsættelse af nye søer/grise, så her kan der ikke spares. Er de ikke ordentligt udtørret, giver det nemlig andre problemer, mere diarre, højere foderforbrug og højere medicinforbrug.

I stedet er det vigtigt at få tjekket staldene for utætheder ved døre, vinduer og kontrolleret at isoleringen er som den skal være.

Et andet sted at rette sit fokus, er de mange cirkulationspumper rundt i stalden, og det er vigtigt at have en fast procedure for kontrol, så varmen kommer rigtig rundt som ønsket.

Varmelamper i farestalden

I farestaldene er der mange steder ikke en fast procedure omkring brugen af varmelamper.

Hvis de tændes dagen før, søerne er udregnet, og der så går to-tre dage, inden søerne starter, kan det med fordel ændres til, at man tænder dem, når søerne ser ud til at vil starte. Dette forudsætter, at man går en runde inden fyraften og får tændt for de varmeplamper, hvor søerne ser ud til at vil gå i gang i løbet af aftenen.

Hvornår skal lamperne så slukkes, er nok det, der halter mest rundt omkring.

Er hulerne i orden med et ordentligt forhæng/gardin, kan der de fleste steder slukkes dagen efter kastration, hvilket vil sige, når kuldet er fire-fem dage gamle.

Hvis gardinet ikke er optimalt, kan der tapes papir på hulekanten, så man holder en højere temperatur i hulen, hvilket heldigvis bliver mere og mere brugt.

Hundehulsbrættet kan også være en løsning, men den mener jeg først er aktuel, når grisene er et-to døgn gamle, da det er vigtigt, at grisene har lært at gå ind og ud af hulen. Bruger man hundehulsbrættet, slukkes varmelampen, når grisene trækker ud, og brættet fjernes så typisk to-tre dage senere.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle