Intet at betænke sig på for griseproducenter: Gevinst fremfor tab ved at sanere

Ugen På Spidsen: Har man en besætning med sundhedsmæssige problemer, fx prrs eller ondartet lungesyge, er det nu, man skal gennemføre en sanering, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Smågrisepriserne er mildt sagt elendige og foderpriserne er høje. 

Det er en rigtig skidt kombination, så hvis man har en besætning med sundhedsmæssige problemer, fx prrs eller ondartet lungesyge, er det nu, man skal gennemføre en sanering. 

Jo hurtigere man kommer i gang, jo bedre. 

Har man mulighed for at starte de nye polte op i en ekstern stald, samtidig med at man kører den gamle besætning ud, så afkorter det tomperioden og reducerer tabet af dækningsbidrag. 

Omvendt må man ikke risikere, at sygdomme fra den gamle besætning springer over til den nye. 

Det kræver et godt overblik at have to forskellige sundhedsstatuser. Man skal også have fuldstændig styr på, hvornår de sidste grise fra den gamle besætning er væk, og hvornår de nyindkøbte polte/gylte skal flyttes hjem og i farestalden.

Her kan nogle store oversigtskalendere være en god hjælp.

Kort tilbagebetalingstid

Gevinsterne ved en sanering er højere smågrisepris, mere sikker afsætning af smågrise, mindre behov for vacciner, lavere foderforbrug, lavere dødelighed og ikke mindst en forhåbentlig lettere og sjovere hverdag med færre syge dyr.

Når dækningsbidraget er så ringe, som det er for tiden, bliver tilbagebetalingstiden kort. Måske helt ned til mellem et og to år. Så er der ikke så meget at betænke sig på. 

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle