Italiensk forsøg: Fravænningsgrise vokser fint på slik og bagerbrød

Er det muligt at erstatte 30 procent af smågrisefoderet med bagværk og slik? Det har italienske forskere undersøgt, og konklusionen er, at bagværk og søde sager er et reelt alternativ til almindeligt smågrisefoder.

Hvert år smides omkring 1,3 mia. tons fødevarer ud, svarende til næsten en tredjedel af alle fødevarer, som produceres.

Derfor har italienske forskere i et forsøg undersøgt, om det er muligt at bruge henholdsvis forskelligt brød- og bagværk samt chokolader, småkager og andre søde sager som erstatning for 30 procent af foderet til smågrise i begyndelsen af deres deres fravænning.

Det er velkendt, at smågrise ikke fordøjer stivelse ret godt i begyndelsen af fravænningsperioden, og derfor skal de have let fordøjeligt foder, hvis de skal kunne udnytte det optimalt. 

Stivelse er et kulhydrat, som med bearbejdning og varmbehandling kan blive meget let fordøjeligt. Bagværk og søde sager er netop bearbejdede kulhydrater, og de er let fordøjelige for smågrisene.

Forsøg med 36 hungrise

I forsøget blev 36 nyligt fravænnede hun-smågrise delt ind i tre grupper. 

  • 1. En kontrolgruppe, som blev fodret med almindeligt smågrisfoder 
  • 2. En gruppe, hvor 30 procent af smågrisefoderet blev erstattet med brød, bagværk, pasta og salte snacks. 
  • 3. En gruppe, hvor 30 procent af smågrisefoderet blev erstattet med med chokolader, småkager og slik.

Smågrisene blev derefter observeret i 42 dage, hvor de fik tildelt ovennævnte foder.

Ingen forskel på fodergrupper

Resultaterne fra forsøget viser, at der ikke var nogen signifikant forskel på grisenes vægt, daglige tilvækst, foderoptag, fodereffektivitet og slutvægt, uanset hvilket foder de fik tildelt, skriver netmediet PigProgress.

Konklusionen er derfor, at det kan være en reel mulighed for griseproducenter at erstatte 30 procent af smågrisefoderet med let fordøjelige kulhydrater før, under og de første dage efter fravænning. 

Dette kan både være fordelagtigt for griseproduktionens økonomi, særligt med de nuværende høje kornpriser, og det kan muligvis også være en mere bæredygtig og klimavenlig måde at udnytte for gamle fødevare på. 

Smågrise skal have let fordøjeligt foder

Forskerne havde en forventning om, at de grise i forsøget, som fik chokoladeprodukter i deres foder (gruppe 3), ville have en lavere fordøjelse af foderet på grund af chokolades høje indhold af garvesyre, som blandt andet kan hæmme fordøjelsesenzymer.

Denne faktor viste sig dog ikke at have betydning for grisenes vægtforøgelse.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle