Jeg fik et chok ved køledisken: Hvem snupper fortjenesten på grisekød?

Ugen På Spidsen: Oksekød er steget voldsomt i notering og i supermarkedet. Man kan undre sig over, hvorfor kun prisen er steget i supermarkedet på grisekød, lyder det i ugens griseklumme.

Jeg skal erkende det blankt. Jeg er født nordjyde, og det kommer til udtryk, når jeg handler i supermarkederne her på Viborg-egnen.

Jeg går gerne efter et godt tilbud på kød, hvis jeg falder over et.

Det gjorde jeg forleden. 25 kroner for 500 gram oksekød med 8-12 procent fedt. Lidl var udbyderen, så jeg endte næsten i kø, da jeg på tilbudsugens første dag tidligt om morgenen jagtede det billige oksekød og fyldte - det må jeg sgu indrømme - min indkøbsvogn med to-tre pakker, nej det blev vist til 12 pakker (!) oksekød. Det er vel derfor, vores husstand har to frysere.

25 kroner for 500 gram oksekød er ret billigt for tiden. Oksekød er steget helt enormt i inflationens- og foderprisernes tegn. Det er helt efter økonomibogen, og jeg glæder mig selvfølgelig over, at de stigende priser også i en vis grad kommer producenterne til gavn. Sådan skal det være.

Men hvad har alt det oksekødssnak egentlig med denne griseklumme at gøre? Faktisk en hel del, vil jeg mene.

Grisekød er dyrt for tiden. 

Jeg fik et chok

For vender jeg mig mod grisepriserne, som jeg har lidt mere forstand på end oksekødet, så undrer jeg mig en kende over de seneste måneders udvikling. 

Omkostningerne er skyhøje for griseproducenterne, der sagtens kan bruge et par kroner mere i afregning pr. kilo grisekød for bare at ramme et nul på bundlinjen i 2022.

Men for mig at se, så har supermarkederne allerede taget forskud på de høje priser. 

Jeg havde for nylig god tid i en Kvickly-butik og så nærmere på kødpriserne. Da fik jeg et regulært chok, for grisekød er nærmest prismæssigt på niveau med oksekød, selv om oksekødet afregnes langt bedre ude i produktionsleddet. Forleden læste jeg om en ny milepæl med en afregning på 40 kroner pr. kilo.

Oksekødet og grisekødet lå side om side i køledisken, og for det hakkede oksekød med 8-12 procent fedt var prisen 43,95 kroner for 500 gram kød. Det svarer til en kilopris på 87,90 kroner.

Tilsvarende kostede hakket grisekød med samme andel fedt 39,95 kroner for 500 gram kød. Grisekødet var dog på tilbud, så ved køb af to 500 grams pakker var kiloprisen 70 kroner.
70 kroner!!!

Priserne fra Kvickly er indhentet 11. maj, og på det tidspunkt var noteringen hos Danish Crown 10,90 kroner. Der er alligevel en sjat, der ikke går til griseproducenterne.

Retfærdighedsvis skal nævnes, at nakkefilet var på tilbud til 64,98 kroner pr. kilo (normalpris 74,98 kroner), og flæskesteg - også på tilbud - gik for 49,50 kroner pr. kilo (normalpris 64,50 kroner pr. kilo).  

Søren Tobberup Hansen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle