Dansk Journalistforbund glæder sig over, at forbundet i dag har fået medhold i Højesteret i, at to journalister skal gives aktindsigt i navnene på 48 MRSA-smittede husdyrbesætninger, som Fødevarstyrelsen fandt MRSA-positive for år tilbage.
God dag for pressefriheden
»Vi er meget glade for det positive konkrete resultat og den klare markering fra Højesteret. Det har stor betydning for, at medier og journalister ikke skal forhindres indsigt, selvom store organisationer eller virksomheder forsøger sig med at anlægge sag,« udtaler journalisternes formand Lars Werge under overskriften: »God dag for pressefriheden og hurtig aktindsigt.«
Oplever mange benspænd
Lars Werge hentyder dermed til, at det er Landbrug & Fødevarer, der har ført sagen på fem af de MRSA-smittede landmænds vegne.
Ifølge Lars Werge opleve journalister »mange former for benspænd«, i sager om aktindsigt.
»Så det er godt, at Højesteret på så klar måde sætter foden ned,« lyder det fra DJ-formanden.
Fem år gamle oplysninger
Dansk Journalistforbund gik ind i sagen som mandatar for journalisterne Kjeld Hansen (gylle.dk) og Nils Mulvad (aabenhedstinget.dk).
Den anden part i sagen var Landbrug & Fødevarer som mandatar for fem landmænd imod dels journalisterne og dels Fødevarestyrelsen, som efter Ombudsmandens indstiling ønskede at give aktindsigt.
FAKTA:
I 2008-2011 gennemførte Fødevarestyrelsen en undersøgelse for at afprøve metoder til at fastslå, om der er MRSA (multiresistente stafylokokbakterier) i svinebesætninger.
I undersøgelsen indgik 48 besætninger.
Undersøgelsen viste, at 34 besætninger, herunder de fem landmænd i sagen, var MRSA-positive.
Kommentarer