Kom med på besøg i Danmarks - måske - længste grisestald

Munkbro-Kollund har udvidet med både flere stipladser til polte og drægtige dyr. Kollund-stalden er blevet over 200 meter lang

Artiklen er første gang publiceret i fagmagasinet GRIS, september 2021

Et ønske om at kunne sælge flere og ældre sopolte er en af årsagerne til, at folkene bag Munkbro-Kollund har udvidet det kendte staldanlæg med både flere pladser til polte og drægtige dyr.

Udvidelsen var allerede på tegnebrættet kort tid efter, at Munkbro Svineavl 1. februar 2019 overtog Kollund efter AC Farming-eventyret, der smuldrede kort forinden.

»Umiddelbart efter overtagelsen var en af de første ting, vi gik i gang med, at indsende en miljøgodkendelse. Problemet var en skæv fordeling i staldanlægget, fordi der var få ungdyrpladser i forhold til farestalde«, forklarer Jacob Skals.

Han er en af tre ejere af Munkbro Svineavl, der har base ved Holstebro og med Kollund totalt har avl- og opformering med 2.500 DanBredsøer.


En del af udvidelsen på Kollund omfatter 1.500 nye poltestipladser fordelt på seks sektioner. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Samler dyr på færre enheder

En anden årsag til købet af Kollund var ønsket om at samle produktionen på færre enheder.

»Udvidelsen af Kollund skal ses i sammenhæng med, at vi samtidig har lukket et sohold med 500 søer, som vi har haft på en lejet ejendom de seneste ti år. En del af vores strategi er, at vi har færre, men større enheder. På Kollund er vi med udvidelsen gået fra 1.100 til 1.300 søer«, forklarer Christian Stokkendal, medejer af Munkbro Svineavl.

Efter kollapset af AC Farming overtog Munkbro Svineavl en besætning, hvor der ikke havde været løbet dyr i fire måneder.

Derfor var afsætningen af sopolte fra opstarten udfordret.

»Vi var fra starten uden faste aftagere, og derfor blev sopoltene sendt til eksport. Det var op ad bakke i starten, fordi besætningen var kørt ned. Siden har vi haft et fantastik afsætning efter, at folk blev klar over, at der på Kollund igen kom DanBred-dyr«, siger Christian Stokkendal, der bemærker, at Kollunds placering er unik i forhold til smitte fra andre svinebesætninger.

»Kollund har aldrig selv været faldet i status, men det blev den vist tilbage i tid, da der blev hentet smittede dyr til ejendommen«, forklarer de samstemmende.


Drægtighedsstalden er udvidet med 872 kvadratmeter. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Stort anlæg ved opførelsen

Kollund er omkring 30 år gammel, og staldanlægget var ved opførelsen Nordeuropas største med blandt andet en stald, der målte 185 meter.

Med udvidelsen, der bringer længden af den ene stald op på over 200 meter, kommer der som nævnt flere ungdyrpladser.

»Vi har bygget en drægtighedsstald på knap 900 kvadratmeter. Her er i modsætning til den gamle drægtighedsstald, der er indrettet med en boks pr. so, stier med plads til 16 drægtige dyr og gulvfodring. Det har vi i forvejen hjemme på Munkbro, og det har fungeret godt«, siger Jacob Skals og suppleres af Christian Stokkendal:

»Med det system har vi et godt og hurtigt overblik over dyrene. Vi ser ikke betydelige slåskampe - det er i hvert fald gået bedre end forventet i systemet«.

Den anden tilbygning rummer seks sektioner med samlet 1.500 stipladser til polte. De supplerer 12 lignende sektioner, og desuden er der yderligere to mindre sektioner.

Ved begge tilbygninger har Skibbild Entreprise stået for råhusene. Der er valgt inventar og foderløsninger fra ACO Funki, og SKOV har leveret combi-diffus-ventilation.

»Vi har ikke en regel om, at vi skal have en fast leverandør, når vi bygger, men vi indhenter altid et par tilbud og vælger normalt det billigste «, siger de og nævner, at der i poltestierne er både rum- og gulvvarme i det faste gulv, der udgør 25 procent af arealet i de enkelte stier, der måler 1,95 gange 4,72 meter.

Foruden seks nye poltesektioner er en række af de ældre poltesektioner renoveret. Det har muliggjort indkøring af et to-strenget fodersystem, så poltene kan fasefodres.

»Hidtil har vi kun fodret med en engangsblanding, men kan nu lave to foderfaser fra 25-30 kg til 60 kg og fra 60 kg og op til 100 kg«, siger Jacob Skals.

Med udvidelsen er forventningen, at produktionen af sopolte går fra 11.000 til cirka 15-16.000 årligt.

»Flere stipladser giver mere plads, og det skal dyrene gerne kvittere for - blandt andet med færre frasorterede polte. Tidligere var vi på grund af manglende plads været tvunget til at sælge polte ved en lav alder, men nu har vi muligheden for at sælge poltene noget ældre«, siger de.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle