Koncept gør kæmpe forskel for slagtesvin - skal du med på vognen?

Ugen På Spidsen: Produktionskoncept Slagtesvin har år for år forbedret resultaterne hos de deltagende besætninger. Faste rutiner er noget, alle har godt af at lære, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Jeg har med interesse fulgt Produktionskoncept Slagtesvin siden dets tilblivelse.

Jeg har været i flere besætninger, hvor resultaterne er blevet løftet rigtigt meget, fordi man har fulgt de spilleregler, der gælder i konceptet, og derfor glæder det mig også, at konceptet er fortsat på kommercielle vilkår, og der endda er tanker om at udvikle et nyt koncept, der har fokus på smågrisene.

Produktionskoncept har omkostninger til bl.a. rådgivere, men pengene er i de fleste tilfælde givet rigtig godt ud.

Foderforbrug flyttet fra 2,71 til 2,54 FE

Talmateriale fra konceptet beviser det.

Deltagerne, der var med i 4. kvartal 2016, havde således 2,71 FE og 973 gram daglig tilvækst.

Den daglige tilvækst har svinget lidt undervejs, men har i de seneste tal fra 3. kvartal 2019 rundet 1.040 gram, som er det hidtil bedste niveau.

Referencefoderforbruget har flyttet sig stille og roligt i den rigtige retning fra de 2,71 FE til 2,54 FE i 3. kvartal 2019.

Det er værd at bemærke, at kødprocenten i samme periode er gået frem trods højere slagtevægt.

Styr på alle rutiner

Hvad er det så det kan det koncept, som du som slagtesvineproducent ikke selv kan?

Ja, for nogen er der ikke noget at hente, fordi de i forvejen har fuldstændig styr på alle rutiner og ved præcist, hvad der skal til for at levere topresultater hos slagtesvinene, men for de fleste er der besparelser at hente.

Vejen dertil er at udføre arbejdet med slagtesvinene på præcis samme måde hver gang og ’bare’ følge de krav, som konceptet opererer med.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle