Konkurrence-styrelsen: DCs tilsagn var ikke nok

Konkurrencestyrelsen undrer sig over den afblæste slagterifusion, men medgiver dog, at der var problemer med at få en godkendelse.

Der skulle have været markant flere tilsagn, hvis en godkendelse af Danish Crown-Tican fusionen skulle være gået igennem.

Det fortæller konstitueret direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, KFST, Carsten Smidt gerne.

Alligevel forstår han ikke, at de to slagteriselskaber valgte at trække deres ansøgning om fusion midt i processen, der i princippet først havde tidsfrist for behandlingen i starten af januar.

»Parterne har valgt at aflyse fusionen midt i behandlingen af sagen, så vi kommer ikke til at træffe nogen afgørelse. Der har alene været forløbige betænkeligheder af de konkurrencemæssige forhold,« siger han.

Han medgiver gerne, at Danish Crown er kommet med en række tilsagn. Af hensyn til tavshedspligt vil han dog kun kommentere de tilsagn, som Danish Crown har nævnt offentligt. Derfor ønsker han ikke at udtale sig om de tilsagn, som slagterikoncernen ville give på leverandørsiden. Derimod har DC-topcheferne nævnt, at man ville sælge fersk svinekød på auktion til under markedsprisen.

»Et af tilsagnene indebar salg af en vis mængde fersk svinekød på en auktionsmodel. Det er stadig vores vurdering, at det sammen med de øvrige tilsagn ikke ville have ophævet de foreløbige bekymringer, vi havde af de konkurrencemæssige betydninger,« siger Carsten Smidt og forklarer, at styrelsen ganske enkelt ikke tror, at den mængde svinekød, som skulle bortauktioneres til blandt andre supermarkedskæder, ville komme til at virke konkurrenceskabende.

»DC ved, hvad der skulle til«

Ifølge DC-formand Erik Bredholt har slagteriet ikke kunnet få klar besked om, hvad der skulle til for at være sikker på grønt lys for en fusion. Men det mener Carsten Smidt ikke er tilfældet.

»Mit indtryk er, at Danish Crown godt ved, hvad der skal til,« siger han, uden at ville uddybe, hvad dette så er.

Derefter tager han forbehold:

»Det er alene foreløbige vurderinger, vi har foretaget og som drøftelserne gik på. En endelig stillingstagen ville være sket i starten af januar. Vi vil ikke på nuværende tidspunkt kunne sige, hvor vi var endt, hvis vi havde vurderet sagen færdig,« konstaterer han.

»Men på nuværende tidspunkt ville der skulle mere til.«

Rent formelt foregår processen sådan, at de, der ønsker fusion kan komme med »frivillige« tilsagn, hvis de ønsker det, mens KFST ikke på under sagsbehandlingen kan komme med krav. Dette sker først med den endelige afgørelse, hvor der skal gives enten rødt eller grønt lys.

Dansk marked for svinekød?

Et centralt punkt for Danish Crowns kritik af KFST er, at man ikke mener, at der er et dansk marked for svinekød, når op mod en femtedel af det solgte kød i kølediskene er udenlandsk. Men her er konkurrence-bossen ikke enig.

»Det har ingen betydning, hvilken procent der er import eller eksport af dansk svinekød. Det afgørende er, at man som forbruger ser dansk svinekød som noget særligt. Er man som forbruger villig til at betale mere for dansk svinekød end for svinekød fra andre lande. Det har vores analyser vist, at det er forbrugerne. Derfor kan man tale om, at der er et relevant marked i Danmark. Selv om der er import af svinekød, så kan det ikke presse prisen på dansk svinekød,« forklarer han.

Ifølge Carsten Smidt var det endnu ikke udelukket, at en fusion kunne være blive godkendt.

»Vi har analyseret markedet grundigt på det her tidspunkt. Og vi kunne, hvis der var kommet de rigtige tilsagn, have været i stand til at godkende fusionen også. Vi var nået et godt stykke i selve analysefasen, men slet ikke så langt, at vi ville kunne træffe en endelig godkendelse på baggrund af de tilsagn, som de kom med,« siger han og slår så fast:

»Der skulle have været mere effektive tilsagn for at fjerne de bekymringer for konkurrencen på markedet, vi havde. De, de var kommet med, kunne vi ikke godkende fusionen på baggrund af.«

Emneord Tican, danish crown, fusion

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle