Af Søren Sloth, svinerådgiver, LandboNord
I løbet af de seneste måneder er der sket en del ændringerne i strukturen i det danske avslsystem.
Ændringerne åbner op for en ny situation i Danmark og for de danske svineproducenter.
Indtil 1. januar 2018 har danske svineproducenter næsten udelukkende brugt Danavl (nu Danbred) som leverandør af avlsdyr og sæd til produktionen.
Efter bruddet mellem nogle af avlerne og Danbred er der åbnet op for at flere internationale avlsselskaber ser ud til at etablere sig i Danmark, samtidig med at de udtrådte avlere har valgt fortsat at sælge sæd og avlsdyr.
På sigt 3-4 selskaber i Danmark
På sigt vil der sandsynligvis være tre-fire avlsdyrselskaber i Danmark, alle med forskellige avlsmål. Det øger variationen i de grise der skal omsættes, og fremover vil omsætningen af grise i Danmark kræve væsentlig fokus på omsætningsaftalerne landmænd imellem.
Ændringerne vil naturligt også øge antallet af sælgere af avlsdyr og sæd, hvilket igen kræver øget fokus på omsætningsaftaler mellem den enkelte landmand og avlsdyr leverandører.
Den enkelte landmand skal sikre sig at der er helt klare regler for hvad han betaler for, og hvilke kvaliteter produkterne skal besidde. Det gælder både sæd og dyr.
Afprøvninger, forsøg og fodernormer er i Danmark foretaget på baggrund af dyr med Danavl (Danbred) gener. Avlsdyr med andre avlsmål fra andre avlsdyrs selskaber reagerer ikke nødvendigvis på samme måde på de nuværende anbefalinger.
Markedet vil helt sikkert blive mere uigennemsigtigt, så anbefalingen er at sikre dokumentation for sæden og avlsdyrenes kvalitet når der laves aftaler.
Her og nu
Hvis der købes avlsdyr eller sæd, som ikke længere er Danbred dyr, er det vigtigt, at nuværende griseringsaftaler bliver rettet til, så det sikres at aftager af grisene er informeret og har accepteret dyr og gener fra et andet avlsselskab.
Relaterede artikler
Kommentarer