Landmænd skifter til moderne lysstofrør - og får tilskud

Mange landbrugsvirksomheder er gået i gang med at skifte de populære T5- og T8-lysstofrør, der nu bliver udfaset i EU. Energistyrelsen opfordrer til, at endnu flere går samme vej – og at de benytter Erhvervspuljen til at gøre det. 

I årtier har lysstofrør af typen T5 og T8 været blandt de foretrukne lyskilder hos danske landmænd, men deres tid lakker mod enden, efter EU begyndte at udfase lysstofrørene i august 2023.

Udfasningen betyder, at producenterne ikke må sende flere af den type rør på markedet, og det øger behovet for at finde alternative løsninger. 

Den mest oplagte er LED, som Energistyrelsen opfordrer danske landmænd til at vælge – og gerne med et tilskud fra Erhvervspuljen for at gøre investeringen endnu mere tillokkende, siger Rikke Reumert Schaltz, der er kontorchef i Energistyrelsen. 

- Potentialet for at spare energi i landbruget er stort, når det kommer til at udskifte lysstofrør med LED, og vi får heldigvis et stigende antal ansøgninger om netop den type tiltag. Det er vi glade for, og vi arbejder hele tiden på at gøre ansøgningsprocessen så nem at komme igennem som muligt.

På SparEnergi.dk ligger en beregner, hvor virksomheder ved at indtaste få oplysninger kan få at vide, hvor stort et tilskud de kan få fra Erhvervspuljen. 

God hjælp til ansøgningen

Blandt dem, der har benyttet Erhvervspuljen, er Uffe Wiborg, der årligt producerer 16.000 slagtegrise og har 350 hektar med planteavl på sin gård i Himmerland.

Han har fået tilskud til at udskifte et par hundrede armaturer med de gamle lysstofrør i sine stalde.

- Mine belysningsanlæg trængte til vedligehold, så jeg gik efter den mest energieffektive løsning, og det var helt klart LED,” siger han, og fortsætter: 

- Overordnet var forløbet med Erhvervspuljen godt. Man skal selvfølgelig have en smule tålmodighed, men man kan godt klare det selv. Og når jeg ramte en blindgyde, var der god telefonsupport, så jeg hurtigt kunne komme videre, forklarer Uffe Wiborg.  

Farvel til den høje stige

Lidt syd for Aarhus i Mårslet ligger Kirstinehøj Horses. Her har Max Christian Adelsbøll også benyttet Erhvervspuljen til at skifte 64 lysarmaturer i stald, lade og ridehal til LED. 

Han forventer en energibesparelse på op mod 50 procent af sit samlede strømforbrug, og det er en økonomisk gulerod, der gør en forskel efter 2022, hvor elpriserne pludselig steg eksplosivt.

- Jeg syntes, jeg var nødt til at gøre noget for at undgå at stå i den situation igen, og så blev jeg opmærksom på Erhvervspuljen, der gjorde, at jeg kastede mig over projektet med det samme. Selvfølgelig er der noget arbejde i det, men jeg havde en fin dialog med Energistyrelsen, og når der opstod et problem, fik vi hurtigt bokset det på plads. Så man kan sagtens selv gå i gang, hvis man har mod på det, fortæller han. 

Max Christian Adelsbøll glæder sig over den økonomiske gevinst, men glæder sig også over at sende en særligt træls arbejdsopgave på pension.

- Nu har jeg nogle armaturer, der ikke skal skiftes i min tid, og jeg kommer helt sikkert ikke til at savne at stå på en seks meter høj stige for at skulle rode med den slags. Og så giver de endda et bedre lys og farve, ligesom de ikke står og blinker, når man tænder dem, siger han. 

Faktaboks

Udfasning af lysstofrør

  • T5 og T8 lysstofrør udfases. Den 23. august 2023 blev det forbudt at sende nye på markedet.
  • Butikkerne må dog gerne sælge ud af lysstofrørene, indtil lagrene er tømt.

 

Fordele ved LED

  • Er billigere. En investering i LED-lys er ofte tjent hjem i løbet af få år på grund af lavere udgifter til strøm og udskiftning af lys.
  • Holder længere. Et lysstofrør holder typisk 20.000 timer og et LED-rør 30-50.000 timer.
  • Lyser bedre. Typisk forbedres lyskvaliteten ved at skifte fra lysstofrør til LED.
  • Skåner klima og miljø. LED-lys har en mindre klimapåvirkning og indeholder ikke kviksølv.

Kilde: Energistyrelsen

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle