Landmand: Ekstra godt foder gjorde fravænning af små grise mulig

Da influenza drillede i farestalden, skulle Michael Møller en periode fravænne mindre pattegrise end normalt. Det krævede andet og bedre foder. Læs eller genlæs artiklen, der er publiceret første gang i magasinet Gris, marts 2021.

Artiklen er første gang publiceret i fagmagasinet Gris,  marts 2021

Michael Møller har to besætninger med tilsammen 3.200 søer. Forskellige typer influenza drillede i farestalden, og det betød ringere kvalitet smågrise gennem noget tid.

Derfor besluttede han sammen med dyrlæge Jesper Bisgaard Sanden, Porcus, at gå mere radikalt til værks i farestalden.

Ud over at vaccinere for begge influenzatyper blev farestalden inddelt i tre hold. Der blev ikke flyttet pattegrise fra et hold til det næste, så på fravænningsdagen blev alle pattegrise uden undtagelse fravænnet.

Tidligere var de mindste grise flyttet til nogle opsamlingssøer, men mistanken var, at det netop var denne gruppe af grise, der vedligeholdt influenza i farestalden.

»Fremgangsmåden betød, at vi i en periode stod med et par hundrede ret små pattegrise hver uge, som krævede særlig pasning og særligt foder«, fortæller Michael Møller.

Power Pig Plasma 

For at give denne gruppe grise gode chancer for en god start, købte han Power Pig Plasma hos Vilomix.

Det er en fravænningsblanding i den dyre ende med 5 procent blodplasma og 10 procent mælkepulver foruden 3,5 procent HP 300 og 2,5 procent af både fiskemel og Protastar.

»Blandingen har været i vores sortiment et års tid. Den er velegnet til besætninger, hvor man af forskellige årsager fravænner små grise«, forklarer Julie Holsbo, Vilomix.

Hos Michael Møller fik grisene tilbudt blandingen i en uges tid i farestalden fra de var 7-10 dage gamle. Herefter gik de over på en mere ordinær fravænningsblanding. Efter fravænning kom de mindste 10 procent af smågrisene tilbage på denne fravænningsblanding.

»De mindste fik Power Pig Plasma i yderligere en til to uger alt efter Swetlanas vurdering «, siger Michael Møller.

Swetlane har stået for pasningen af de 7.000 smågrise på Bisgård i en årrække. Michael Møller har fundet ud af, at det går bedst, når hun står for at passe de mindste grise.

»Hun har ingen manual, men hun ser og vurderer, hvad de enkelte stier har behov for«, forklarer han.

Swetlana Romanuka bruger både Power Pig Plasma, mælkepulver og ekstra vand foruden opblødt foder, alt efter hvad hun skønner grisene har behov for.

Der er fravænningsgrise på i alt seks lokaliteter. Når de mindste grise altid er på Bisgård, er det lettere for det øvrige personale at passe smågrise i de fem andre stalde.


»Swetlana følger ingen manual, når hun passer grise, men hun kan håndværket og bruger den tid, der skal til«, lyder det fra Michael Møller om fodermesterens indsats for de mindste smågrise.

Erfaring

Efter at have praktiseret denne fremgangsmåde omkring fravænning i et års tid er der kommet ro på influenza-problemerne i farestalden, ligesom prrs også er faldet til ro.

Begge dele har haft positiv indflydelser på kvaliteten af smågrisene, som i dag er højere end tidligere. Det har kun været muligt, fordi fravænningsfoderet blev forbedret markant for de mindste grise i denne periode.

»Blodplasma efter fravænning kan nok kun betale sig til de mindste grise. Ikke til alle«, konkluderer Michael Møller.

Oplevelsern har gjort Michael Møller mere bevidst om, hvordan fravænningen skal håndteres, når zink skal udfases:

▶Grundig rengøring

▶Grundig udtørring og opvarmning
af staldene

▶Ingen overbelægning

▶Let adgang til vand - gerne
vandspejl

▶Superfoder til de mindste 10
procent

▶Reservere bedste korn til
smågrisene

»Kan vi opfylde disse krav, så tror jeg, at vi kan klare os uden zink«, siger han. 

Hans foderudgift ligger omkring 95 kr. pr. smågris i denne fodersæson. At den ikke er højere skyldes, at han fik købt al foderkorn i høst. En stor del af foderkornet er købt hos naboer.

Trods en kilopris på 30 kr. for blodplasma mener Michael Møller, at blodplasma kan være en del af løsningen på fodersiden.

Julie Holsbo, Vilomix, fortæller, at forbruget af blodplasma er steget markant de sidste fire år. I dag sælges det både i færdigfoder og iblandet tilskudsfoder.

»Det er vores erfaring, at blodplasma gør en stor forskel for de mindste grise ved fravænning «, siger hun. 

Julie Holsbo forventer, at blodplasma bliver mere efterspurgt i forbindelse med udfasning af zink.



»Jeg ser på grisene og vurderer, hvad de har behov for«, siger Swetlana Romanuka. Til venste Julie Holsbo, Vilomix.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle