Landmand får smart idé til nedkøling: Slut med varmestress hos grise

Hollandsk svineproducent har konstrueret et system til nedkøling af indgående luft.

Den hollandske svineproducent John Van Paassen har til sine svinestalde konstrueret et afkølingssystem, som kan afkøle indgående luft med op til 8 grader. Formålet med systemet er at forebygge varmestress hos grisene i varme perioder.

John Van Paassen driver en full-line produktion med plads til 440 søer og 2.750 slagtesvin.

I sommeren 2019 nåede temperaturen i Holland op på 41 grader, og den hollandske landmand ville gerne undgå, at den ekstremt varme sommer trak hans produktionsresultater ned, skriver netavisen Pigprogress.

Derfor var han på udkig efter en løsning til dels at undgå varmestress hos grisene, dels en løsning som var anvendelig til alle hans stalde, der er i forskellig størrelse - og som ville fremtidssikre staldene i forhold et forventet varmere klima.

Løsningen er blevet et høj-tryks tågesystem, der ved hjælp af mikroskopiske vanddråber afkøler indgående luft. Ved staldens luftindtag har John Van Paassen installeret rør med dyser, som er tilsuttet en højtryks-sprøjte, og som producerer en tåge af små vanddråber, der nedkøler indgående luft med op til 5 procent.

Luftfugtigheden kan justeres for hver enkelt stald, idet forskellige slags grise trives ved forskellige niveauer. Systemet lukker automatisk ned, når luftfugtigheden overstiger et bestemt niveau.

Pris: 1-3 euro pr. stiplads for slagtesvin

Højtrykssystemet er et selvstændigt element i staldanlæggets overordnede klimakontrol-system, som også sikrer en konstant temperatur i vinterperioden. Klimakontrollen fungerer ved hjælp af en varmeudveksler som er forbundet til luftrensere. 

Fordelen ved at afkøle luften er færre døde grise, et stabilt foderoptag, mere fitte grise, større kuld og øget tilvækst.

Prisen for John Van Paassens metode til luftafkøling opgives til 1,5 til 3 euro pr. stiplads for slagtesvin og 10 til 20 euro pr. soplads, afhængig af staldens størrelse.

Ifølge John Van Paassen er hans system blevet installeret i flere hundrede andre hollandske svinestalde. 

Ideen er kåret som en årets otte bedste innovationer af det europæiske netværk EU Pig Innovation Group.

sbu

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle